Buget local mai mare, dar nu pe spatele consătenilor! Acesta este dictonul pe care primarul din Crişcior, Ovidiu Ilie Furdui (foto), l-a abordat atunci când hotărârea guvernamentală a lăsat la mâna administraţiilor locale indexarea dărilor pentru anul curent. Deşi are nevoie de bani la bugetul local, marile investiţii nu s-ar fi înfăptuit exact din acea diferenţă provenită din majorarea impozitelor, după cum spune chiar edilul-şef.
Şi aşa, era greu
„Nu am vrut ca taxele locale să fie indexate. Dacă până acum, contribuabilii abia şi-au plătit impozitele, după ce ar fi fost mărite, nu consider că ar mai fi putut să şi le achite nici măcar pe atât. Chiar de ar fi fost majorate cu acel procent de 16,05 la sută, nu ar fi generat o sumă prea consistentă. Poate se strângea la buget mai mult cu 10.000 – 20.000 de lei. Sunt mulţi care trăiesc de pe urma unei pensii provenite de la munca din cadrul CAP-ului. Ar fi fost o acţiune lipsită de bun-simţ din partea Consiliului Local, ca la o pensie de 200-300 de lei, să-i mai pui omului în spate încă o majorare a obligaţiei financiare. Făcând parte dintr-o zonă declarată defavorizată, taxele locale sunt reduse cu 50 de procente, conform Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996, privind acordarea unor facilităţi persoanelor care domiciliază în unele localităţi din Munţii Apuseni”, a spus primarul Ovidiu Ilie Furdui.
Mai multe investiţii în derulare
Fost nucleu minier, Crişciorul nu ar fi avut nici o şansă de dezvoltare fără o infuzie de bani europeni. Aşa că bugetul local e doar un liant către marile investiţii. „Preocuparea mea prioritară pentru acest an este asigurarea cofinanţării proiectelor europene aflate în derulare. Avem unul câştigat pe Măsura 322 (2,5 milioane de euro) pentru modernizarea a 12 kilometri de drumuri comunale. Anul acesta, îl vom finaliza, cel mai târziu, în luna octombrie. Pe lângă drumuri, din acelaşi program investiţional european, mai fac parte construirea unui centru de tip After-School în Crişcior, la care se lucrează din plin, achiziţionarea unui tractor şi a unei autospeciale IMOG, ce ne va folosi la numeroase lucrări edilitar-gospodăreşti, şi dotarea căminului cultural din satul Zdrapţi. Separat, pentru reabilitarea acestui cămin, am depus un proiect prin GAL «Ţara Zarandului», din care facem parte, în valoare de 100.000 de euro. Momentan, acesta se află în evaluare. O altă investiţie este Centrul de Informare Turistică, un imobil nou ridicat deja în Gurabarza. Lucrările la acest obiectiv, în valoare de 200.000 de euro, se vor finaliza tot în acest an. Mai avem un program accesat pentru modernizare drumului comunal Barza-Ruda-Brad, de 3.000.000 de lei. Mă bucur că deţinem aceste proiecte ce vor fi implementate, pentru că până în 2014, când se deschid noile axe de finanţare europeană, nu ne rămâne decât să supravieţuim în ceea ce priveşte investiţiile majore. De asemenea, sperăm că ARDZI-ul să ne susţină din nou, pentru că deşi au oferit proiecte mici, acestea ne-au adus lucruri mari”, a arătat primarul din Crişcior. (M. Şerban)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…