Un proiect european în valoare de 2,5 milioane de euro oferă administraţiei locale din Răchitova posibilitatea de a introduce reţelele de apă şi canalizare în satele Ciula Mare, Ciula Mică, Boiţa şi Vălioara, de a renova şi dota căminele culturale din Răchitova şi Ciula Mică, precum şi de a înfiinţa şi dota un centru After-School în Răchitova. Primul hop a fost deja trecut, licitaţia fiind postată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Ca la noi, în România
„Proiectul a fost depus în 2009, iar anul trecut, în luna august, am semnat contractul de finanţare. Deşi a fost declarat eligibil încă de la prima evaluare, am fost plasaţi sub linia de finanţare pentru apă-canal. În urma licitaţiilor făcute pentru proiectele declarate atunci finanţabile, au mai rămas fonduri disponibile, aşa că au mai intrat la finanţare prin redistribuire, încă 16 proiecte, printre care al nostru. Sperăm ca prin luna iunie, să începem şi lucrările. Depinde ce contestaţii vor mai fi. Pot spune că deja, la depunerea SF-ului pentru scoaterea la licitaţie pe SEAP, au existat cinci contestaţii. Cei de la Bucureşti nu le-au luat însă în considerare, socotindu-le nefondate. Termenul de finalizare este de 24 de luni de la demararea investiţiei, adică de la ordinul de începere a lucrărilor”, a arătat Eugen Băiconi (foto), primarul din Răchitova.
Aşteaptă şi alte programe
„Prin GAL-ul de care aparţinem, avem un proiect depus pentru modernizarea sediului primăriei, în valoare de 45.000 de euro. Mai avem alimentarea cu apă şi canalizarea satului Răchitova depusă pe HG577. Aşteptăm şi sperăm“, a mai spus edilul-şef. Marele necaz al acestuia rămâne faptul că un alt proiect demarat pe Măsura 313, în vederea amenajării unui centru de informare turistică, nu a primit votul de încredere al consilierilor locali, pierzându-se oportunitatea de a fi atrase fonduri. „Nu am avut majoritatea necesară, aşa că proiectul a fost pierdut din cauza votului negativ al consilierilor. Pot să le mulţumesc”, a subliniat primarul. În ceea ce priveşte posibilele investiţii susţinute din bugetul primăriei, deocamdată, gravitează asupra lor o întreagă nebuloasă. „Din bugetul local nu ştiu ce va fi, până ce nu vom vedea alocările. Nici impozitele nu ne ajută foarte mult, strângându-se anual, aproximativ 1.700.000 de lei. În acest an le-am indexat, conform hotărârii guvernamentale, cu 16,05 procente. Oamenii au plătit cam toţi, pragul de colectare atins pentru 2012 fiind de 99 la sută. Există acea reducere de 10 la sută până în 31 martie, aşa că sper să avem colectate 40 la sută din încasările pe 2013, până la finele lunii martie. Sunt ceva străinaţi cărora le-am pierdut urma şi ne este greu să dăm de ei, pentru a-şi achita taxele“, a menţionat, în încheiere, primarul din Răchitova.
VĂ INFORMĂM CĂ VINERI 20.12.2024, ÎN COMUNA BĂCIA VA AVEA LOC O ACȚIUNE DE COLECTARE…
Vă informăm despre activitățile recente ale Primăriei Comunei Rau de Mori: - S-au reparat și…
Vorbesc gurile rele că un șef din zonă, are program fix cu tinerica pe care…
Mihai O., din municipiul Orăștie Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic internațional…
Ștefan Tiriteu, managerul Spitalului municipal Brad Pentru că a reușit achiziționarea unui Computer Tomograf pentru…
View Comments
Consilierii AU VOTAT IMPOTRIVA infintarii unui Centru de Informare Turistica din bani Europeni????? CE OAMENI CRETINI SUNT ACOLO????? Vaiii, acea zona este parte a Tarii Hategului, una din cele mai des vizitate si mai frumoase zone din tara. SA LE FIE RUSINE!!!