Categories: Comunitate

Comuna Teliucu Inferior a intrat în etapa a treia a cadastrării gratuite

Magdalena Şerban

În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), orice primărie poate solicita bani pentru cadastru general. Spre deosebire de 2016, când conducerile locale au primit câte 135.000 de lei, în 2017, ANCPI a alocat 150.000 de lei, iar în 2018 s-au dat 155.000 de lei pentru edilii care vor să facă sau să continue lucrările de cadastru în localitate.

„Am încheiat un contract nou şi avem în lucru peste o mie de parcele. Lucrările se implementează de către o firmă autorizată, fiind atacate sectoare atât din satul Cinciş, cât şi din Teliuc şi Izvoare. Suntem în etapa a treia, pentru care s-au alocat circa 100.000 de lei (parţial). În primele două etape am abordat ce a fost mai simplu, dar urmează să intrăm în miezul unor situaţii probabil mai geoaie, fiind vorba de zone pentru care s-au eliberat titluri de proprietate şi e posibil ca unele să nu fie întocmai cu suprafeţele din teritoriu. Una e titlul, alta lucrează omul. E clar că vom întâmpina suprapuneri. Un cetăţean poate lucra două hectare, spre exemplu, dar titlul să prevadă doar un hectar şi jumătate în proprietate. Măsurătorile făcute în baza Legii nr.18 cam lasă de dorit. Atunci, s-au realizat rudimentar, nu ca acum, când se dispune de tehnică şi logistică. Dar nu faci farmacie pe câmp. Cert e că la vremea respectivă, acel titlu s-a eliberat în baza unor acte şi noi ne ghidăm după documentele oficiale“, a arătat Daniel Pupeză (foto), primarul comunei Teliucu Inferior.
În ce priveşte titlurile de proprietate, acesta a mai spus că ar mai fi de onorat câteva puneri în posesie. De asemenea, către Prefectura Hunedoara au fost trimise dosare pentru validare. „Procedura de restituire e aproape finalizată. Mai sunt procese pe rol, însă va decide instanţa şi noi vom pune doar în aplicare ceea ce se soluţionează. Referitor la comună, avem intabulări făcute şi pe domeniul public (60-70 la sută), urmând să le continuăm. Obiectivele modernizate din fonduri europene am fost nevoiţi să le intabulăm, fiind o condiţie obligatorie pentru eligibilitatea proiectelor. Cu Romsilva nu înregistrăm dispute, neexistând drumuri forestiere care să fie trecute şi sub tutela noastră, în paralel“, a mai afirmat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago