Comuna Tomeşti se dezvoltă cu bani europeni
Situată la poalele Muntelui Găina şi la 10 km de Mormântul lui Avram Iancu de la Ţebea şi staţiunea Vaţa de Jos, comuna Tomeşti este considerată cel mai puternic centru al meşteşugurilor tradiţionale din Ţara Moţilor Zărăndeni. Însă, edilii comunei nu s-au limitat doar la susţinerea şi sprijinirea tradiţiilor locale, ci au purces cu răspundere şi curaj la realizarea unor investiţii menite să facă viaţa locuitorilor mai bună şi să ridice satele acesteia la cerinţele secolului XXI.
Banii vin prin asociaţia de dezvoltare
Ca urmare, extinderea reţelelor de apă şi canalizare din comună a reprezentat o prioritate pentru administraţia locală: „Cum nu aveam bani, am înfiinţat o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), împreună cu comuna învecinată, Vaţa de Jos. Prin această asociaţie, am depus cu succes un proiect integrat, pe Măsura 322, care cuprinde introducerea reţelei de apă şi canalizare în comuna Tomeşti, precum şi în satele Brotuna şi Târnava de Criş din Vaţa de Jos şi modernizarea drumurilor comunale. Acest proiect beneficiază de o finanţare totală de 5.963.715 de euro. Suntem bucuroşi de reuşita acestui proiect, a doua lucrare de o asemenea anvergură, realizată la nivel de judeţ de o asociaţie de dezvoltare intercomunitară“, declară primarul comunei Tomeşti, Tiberiu Octavian Tămaş (foto).
Proiectare cu obstacole
Dar, cum lucrurile bune trebuie să aibă şi obstacole, derularea proiectului a fost întreruptă pe perioada unui an, de două contestaţii la adresa proiectării. Momentan, s-a semnat ordinul de reîncepere a lucrărilor de proiectare, iar în toamnă, se speră să se ajungă la procedura de execuţie. În ceea ce priveşte execuţia, primarul Tiberiu Tămaş declară că „indiferent de firma de construcţii care va ieşi câştigătoare, voi încerca să impun ca munca necalificată să fie făcută cu localnici, pentru a se crea în acest fel şi locuri de muncă pentru comună’’
Bugetul local, bine administrat
Cu un asemenea primar gospodar, bugetul local poate fi administrat cu multă grijă şi, mai ales, cu mult folos. Astfel, din aceste fonduri proprii, se va începe asfaltarea unor uliţe din satele Ştea, Tiuleşti şi Obârşa şi se vor finaliza lucrările la un pod din satul Dobrot (în valoare de 50.000 de lei, bani alocaţi din bugetul local). Şi fiindcă tot vorbim de buna chivernisire a bugetului local, să amintim că anul acesta s-a finalizat şi lucrarea începută în 2009, la iluminatul public al comunei, prin montarea a peste 250 de lămpi şi becuri economice. De asemenea, cele patru cămine culturale şi patru şcoli din comună sunt amenajate conform normelor europene, iar în această vară, se vor finaliza lucrările şi la Căminul Cultural din satul Tomeşti.
„Un sprijin concret l-a dat comunei noastre deputatul Laurenţiu Nistor, a cărui contribuţie la obţinerea unor fonduri a fost decisivă. De aceea, doresc să-i mulţumesc şi pe această cale. Ne-a ajutat mult şi ne-a sprijinit financiar, ori de câte ori a fost nevoie”, ne spune Tiberiu Octavian Tămaş.