Comuna Turdaş nu are mari probleme din punct de vedere al gestionării deşeurilor
Magdalena Şerban
Primarul comunei Turdaş, Remi Bocşeri (foto), speră ca sistemul integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Hunedoara să se concretizeze cât mai curând, mai ales în zona de centru, ce cuprinde comuna pe care acesta o conduce.
“Iniţial, cei de la Goscom Orăştie se ocupau de comunitatea noastră şi de cele din Mărtineşti, Orăştie şi Romos. Nemaiavând licenţă, am rămas ai nimănui. Am încheiat apoi un contract de prestări servicii cu o altă firmă de salubritate, însă inconvenientul e că noi încasăm banii de la cetăţeni, iar unii plătesc cu întârziere. Trebuie făcută o selecţie a gunoiului şi la ridicare. Încercăm să-l colectăm diferenţiat, dar când se ridică, e pus la grămadă şi transportat la Bârcea Mare. În acest fel, nu putem, ca administraţie locală, să solicităm Agenţiei de Mediu să ne scadă din taxa de mediu. Totuşi, e foarte bine că la nivel de judeţ există deponeul de la Bârcea şi e funcţional, fiind multe alte judeţe în ţară care nu au deponeu şi se confruntă cu o situaţie grea. Chiar şi Occidentul, după zeci de ani de când tratează cu maximum interes subiectul deşeurilor menajere, încă întâmpină greutăţi”, a spus Remi Bocşeri, primarul din Turdaş.
Potrivit acestuia, în toate satele comunei există pubele, inclusiv pentru colectarea selectivă. Cât priveşte gunoiul poulaţiei, este ridicat de două ori pe lună, iar tariful lunar practicat este de 7,5 lei de persoană. Pentru unii localnici aflaţi în ajutor social şi cu mulţi copii în întreţinere, taxa ar fi fost greu de onorat. Sunt familii cu câte 10-15 membri şi abia îşi pot asigura traiul zilnic. Prin urmare, veteranii de război, văduvele şi asistaţii social sunt scutiţi de la plată.