Categories: Comunitate

Comunicat de presă

Colectivul de arheologi de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva a participat în cursul anului 2011, la cercetările preventive de pe traseul autostrăzii ce traversează judeţul Hunedoara, pe parcursul cărora a descoperit câteva importante situri arheologice, cu însemnătate atât locală, dar şi regională şi naţională.

Materiale arheologice recuperate
Unul dintre aceste situri este şi cel de la Şoimuş – Teleghi, cercetat de specialiştii arheologi de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în colaborare şi sub autoritatea ştiinţifică a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti.
“Din aşezările dezvelite în acest punct a fost recuperată o mare cantitate de materiale arheologice, între care ceramica ocupă locul cel mai însemnat. O altă importantă categorie de materiale este şi lotul de resturi faunistice, adică materialul osteologic de origine animală, cu o pondere cantitativă la fel de mare.
Pentru a reconstitui însă mai în amănunt viaţa acestor comunităţi, deziderat firesc şi obligatoriu al oricărui demers arheologic, sunt necesare cercetări interdisciplinare, care să ofere rezultate ce se vor corobora unele cu altele, pentru lămurirea diverselor aspecte ale acestui îndepărtat trecut. Unul dintre acestea vizează şi relaţia omului cu mediul animal, fiindcă este cunoscut că o importantă sursă de hrană era constituită din fauna domestică, precum şi din cea sălbatică a spaţiului natural înconjurător.
Din aceste motive, colectivul de arheologi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, care a cercetat situl de la Şoimuş, a materializat, în ultimii ani, o colaborare foarte fructuoasă cu Facultatea de Biologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, ai cărei specialişti în arheozoologie au prelucrat însemnata cantitate de resturi faunistice provenite din săpătura arheologică. Astfel, aceste date preliminare, rezultate în urma acestei cercetări, au fost deja comunicate în cadrul Simpozionului „ArheoVest”: Interdisciplinaritate în Arheologie, desfăşurat la Timişoara, în 23 noiembrie 2019.
În acest moment s-a încheiat analiza arheozoologică a materialului osteologic provenit din cercetarea arheologică preventivă din situl Şoimuş – Teleghi, sector B, din cadrul proiectului ”Autostrada 2011” şi urmează să fie adus de la Iaşi materialul osteologic împrumutat pentru analize. De asemenea, va fi transportat la Iaşi materialul osteologic provenit din cercetarea preventivă din acelaşi sit, sectorul A, desfăşurată în comun cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti – Centrul de Tracologie.

Monografia aşezării preistorice
Aceste date vor fi, desigur, rafinate în perioada următoare, pentru conturarea mai amănunţită a interacţiunii dintre om şi animal, nu doar sub aspectul sursei de hrană, ci şi al rolului animalelor domestice în economia de subzistenţă a epocii.
Derularea prelucrării materialului arheologic de la Şoimuş – Teleghi se va desfăşura şi în continuare, în paralel cu celelalte cercetări interdisciplinare, pentru a putea, în finalul acestor activităţi, să realizăm monografia arheologică a aşezării preistorice din acest punct.
Acest demers îl dorim să fie o contribuţie importantă şi de referinţă la cunoaşterea trecutului îndepărtat al acestor locuri, atât pentru sporirea cunoştinţelor de specialitate, adresată istoricilor, dar şi pentru a face accesibil publicului interesat noile informaţii asupra trecutului, aduse de cercetările arheologice preventive, prilejuite de marile lucrări de infrastructură a transporturilor, desfăşurate în judeţul nostru până în prezent”, menţionează dr. Antoniu Marc, arheolog în cadrul Secţiei de Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

5 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

6 zile ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago