Actualitate

Comunicat de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara. „Afirmaţii de o gravitate extremă, iresponsabile şi inacceptabile”

În contextul apariţiei în spaţiul public (mass-me­dia şi reţele de socializare) a unor declaraţii atri­buite directorului Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, doamna Georgeta Barabaş, cu privire la activitatea CENTRULUI DE MANAGEMENT IN­TE­GRAT AL DEŞEURILOR (CMID) BÂRCEA MARE, prin care sunt aduse prejudicii grave Consiliului Ju­de­ţean (CJ) Hunedoara, pentru o cât mai corectă infor­mare a cetăţenilor judeţului Hunedoara, Bi­roul de presă este împuternicit să transmită ur­mătoarele clarificări:
În data 06.04.2016 a avut loc Publicarea pe SEAP a documentaţiei de atribuire privind Dele­ga­rea gestiunii serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare şi monitorizarea post-în­chi­dere a depozitelor de deşeuri neconforme închise prin proiect. Procedura a fost contestată de către potenţiali ofertanţi şi a fost anulată de către Con­siliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin Decizia nr. 1549/C9/1594/05.09.2016.
În acest context, CJ Hunedoara a procedat la refacerea documentaţiei de atribuire a con­trac­tului de concesionare privind delegarea gestiunii ser­viciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare, iar în data de 09.12.2016 a fost publicat pe SEAP anunţul de concesionare. Do­cumentaţia de atribuire a fost contestată la CNSC care a respins obiecţiile formulate şi a dispus continuarea procedurii.
Decizia CNSC a fost contestată de un ofertant la Curtea de Apel Alba Iulia, iar în data de 06.04 2017 a fost pronunţată decizia de admitere în par­te a plângerii formulate de către această socie­tate. Ulterior acestei decizii, CJ Hunedoara a făcut nu­meroase demersuri către Curtea de Apel Alba Iulia pentru comunicarea deciziei şi motivarea acesteia.
Având în vedere situaţia creată cu privire la im­po­sibilitatea delegării serviciului de operare şi ad­ministrare a CMID Bârcea Mare şi în baza soli­citărilor primite de la toate instituţiile implicate în gestionarea deşeurilor la nivel de judeţ, precum şi solicitărilor primite din partea UAT-urilor, privind necesitatea identificării unei soluţii de depozitare a deşeurilor, CJ Hunedoara a pus în aplicare Ho­tărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara nr. 3/03.04.2017 şi a încheiat contractul de servicii nr. 5323/2017 cu operatorul SC SUPERCOM SA, având ca obiect „Prestarea activităţilor componente ale serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare”. Menţionăm că, anterior încheierii acestui contract, au fost invi­tate cinci companii, dintre care doar două au depus oferte.
Contractul de servicii nr. 5323/2017 a fost în funcţiune până la data de 18.12.2018, dată la care a fost semnat contractul nr. 20110 de de­le­gare prin concesiune a serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare.
În data de 27.03.2018, CJ Hunedoara a primit comunicarea Deciziei Curţii de Apel Alba-Iulia nr. 992/2017, decizie ce a avut ca obiect plângerea formulată de petenta SC Retim Ecologic Service SA în contradictoriu cu UAT Judeţul Hunedoara, îm­potriva Deciziei nr. 311/C7/2988/81/09.02.2017 pronunţată de CNSC.
În considerentele deciziei instanţa obligă au­to­ritatea contractantă U.A.T. Judeţul Hunedoara la refacerea documentaţiei de atribuire în com­po­nenta referitoare la Studiul de fundamentare, prin pre­zentarea unei analize economico-financiare ma­tematic justificată prin calcule, cu luarea în considerare a tarifelor maximale şi a veniturilor din punct de vedere al asigurării echilibrului între ve­nituri şi costuri, respectiv al asigurării fezabilităţii financiare şi economice a contractului.
După refacerea documentaţiei de atribuire conform deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, în data de 10.09.2018 a avut loc deschiderea ofertelor la CMID Bârcea Mare, iar în data de 18.12.2018 a fost semnat Contractul nr. 20110/2018 de dele­gare prin concesiune a serviciului de operare şi ad­mi­nis­trare a CMID Bârcea Mare. Contractul a fost aprobat prin Hotărârea CJ Hunedoara nr. 328/2018.
În acest context, conducerea CJ Hunedoara con­si­deră că afirmaţia directorului APM Hunedoara, doamna Georgeta Barabaş, „s-a ajuns în această situaţie pentru că acest operator a fost adus pre­ferenţial în judeţul Hunedoara şi i s-a încredinţat o afacere la cheie, adică un proiect finanţat din fonduri europene, pe care a înţeles cu ajutorul Con­siliului Judeţean să îl gestioneze ca pe afa­ce­rea proprie”, este de o gravitate extremă, irespon­sa­bilă şi inacceptabilă, mai ales în condiţiile în care proiectul risca să fie compromis, şi solicită public prezentarea dovezilor care o susţin, dacă acestea există.
De asemenea, afirmaţia „toată activitatea din aceşti patru ani nu s-a desfăşurat în interesul hu­ne­dorenilor, ci doar în interesul operatorului”, este profund nedreaptă şi tendenţioasă, având în ve­dere că în toată această perioadă, operatorul şi-a onorat obligaţiile contractuale, iar activitatea de colectare şi gestionare a deşeurilor se desfăşoară con­form obiectivelor asumate.
În ceea ce priveşte incidentul produs la CMID, CJ Hunedoara a fost informat cu privire la măsurile luate de operator pentru remedierea problemelor.

Biroul de presă al Consililui Judeţean Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura