În contextul apariţiei în spaţiul public (mass-media şi reţele de socializare) a unor declaraţii atribuite directorului Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, doamna Georgeta Barabaş, cu privire la activitatea CENTRULUI DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR (CMID) BÂRCEA MARE, prin care sunt aduse prejudicii grave Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, pentru o cât mai corectă informare a cetăţenilor judeţului Hunedoara, Biroul de presă este împuternicit să transmită următoarele clarificări:
În data 06.04.2016 a avut loc Publicarea pe SEAP a documentaţiei de atribuire privind Delegarea gestiunii serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare şi monitorizarea post-închidere a depozitelor de deşeuri neconforme închise prin proiect. Procedura a fost contestată de către potenţiali ofertanţi şi a fost anulată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin Decizia nr. 1549/C9/1594/05.09.2016.
În acest context, CJ Hunedoara a procedat la refacerea documentaţiei de atribuire a contractului de concesionare privind delegarea gestiunii serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare, iar în data de 09.12.2016 a fost publicat pe SEAP anunţul de concesionare. Documentaţia de atribuire a fost contestată la CNSC care a respins obiecţiile formulate şi a dispus continuarea procedurii.
Decizia CNSC a fost contestată de un ofertant la Curtea de Apel Alba Iulia, iar în data de 06.04 2017 a fost pronunţată decizia de admitere în parte a plângerii formulate de către această societate. Ulterior acestei decizii, CJ Hunedoara a făcut numeroase demersuri către Curtea de Apel Alba Iulia pentru comunicarea deciziei şi motivarea acesteia.
Având în vedere situaţia creată cu privire la imposibilitatea delegării serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare şi în baza solicitărilor primite de la toate instituţiile implicate în gestionarea deşeurilor la nivel de judeţ, precum şi solicitărilor primite din partea UAT-urilor, privind necesitatea identificării unei soluţii de depozitare a deşeurilor, CJ Hunedoara a pus în aplicare Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara nr. 3/03.04.2017 şi a încheiat contractul de servicii nr. 5323/2017 cu operatorul SC SUPERCOM SA, având ca obiect „Prestarea activităţilor componente ale serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare”. Menţionăm că, anterior încheierii acestui contract, au fost invitate cinci companii, dintre care doar două au depus oferte.
Contractul de servicii nr. 5323/2017 a fost în funcţiune până la data de 18.12.2018, dată la care a fost semnat contractul nr. 20110 de delegare prin concesiune a serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare.
În data de 27.03.2018, CJ Hunedoara a primit comunicarea Deciziei Curţii de Apel Alba-Iulia nr. 992/2017, decizie ce a avut ca obiect plângerea formulată de petenta SC Retim Ecologic Service SA în contradictoriu cu UAT Judeţul Hunedoara, împotriva Deciziei nr. 311/C7/2988/81/09.02.2017 pronunţată de CNSC.
În considerentele deciziei instanţa obligă autoritatea contractantă U.A.T. Judeţul Hunedoara la refacerea documentaţiei de atribuire în componenta referitoare la Studiul de fundamentare, prin prezentarea unei analize economico-financiare matematic justificată prin calcule, cu luarea în considerare a tarifelor maximale şi a veniturilor din punct de vedere al asigurării echilibrului între venituri şi costuri, respectiv al asigurării fezabilităţii financiare şi economice a contractului.
După refacerea documentaţiei de atribuire conform deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, în data de 10.09.2018 a avut loc deschiderea ofertelor la CMID Bârcea Mare, iar în data de 18.12.2018 a fost semnat Contractul nr. 20110/2018 de delegare prin concesiune a serviciului de operare şi administrare a CMID Bârcea Mare. Contractul a fost aprobat prin Hotărârea CJ Hunedoara nr. 328/2018.
În acest context, conducerea CJ Hunedoara consideră că afirmaţia directorului APM Hunedoara, doamna Georgeta Barabaş, „s-a ajuns în această situaţie pentru că acest operator a fost adus preferenţial în judeţul Hunedoara şi i s-a încredinţat o afacere la cheie, adică un proiect finanţat din fonduri europene, pe care a înţeles cu ajutorul Consiliului Judeţean să îl gestioneze ca pe afacerea proprie”, este de o gravitate extremă, iresponsabilă şi inacceptabilă, mai ales în condiţiile în care proiectul risca să fie compromis, şi solicită public prezentarea dovezilor care o susţin, dacă acestea există.
De asemenea, afirmaţia „toată activitatea din aceşti patru ani nu s-a desfăşurat în interesul hunedorenilor, ci doar în interesul operatorului”, este profund nedreaptă şi tendenţioasă, având în vedere că în toată această perioadă, operatorul şi-a onorat obligaţiile contractuale, iar activitatea de colectare şi gestionare a deşeurilor se desfăşoară conform obiectivelor asumate.
În ceea ce priveşte incidentul produs la CMID, CJ Hunedoara a fost informat cu privire la măsurile luate de operator pentru remedierea problemelor.
Biroul de presă al Consililui Judeţean Hunedoara
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…