Astfel, la începutul lunii februarie 2019, Biroul Permanent al Senatului a aprobat desfăşurarea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenţei în legătură cu un raport cu privire la manipularea ROBOR. Miercuri, 10 aprilie, liderul grupului ALDE din Senat, Daniel Zamfir, a anunţat concluziile comisiei. Acestea sunt surprinzătoare – indicele folosit la calcularea ratelor a fost trucat şi în prezent peste un milion de familii de români plătesc la bănci rate mai mari decât ar trebui.
În urma concluziilor, comisia a trimis propunerile necesare către Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională, care ar trebui să aleagă între două lucruri. Fie să decupleze indicele ROBOR de la ratele românilor, fie să introducă o nouă metodă de calcul bazată pe realitatea pieţei, adică pe tranzacţii şi nu pe cotaţii, aşa cum era vechiul indice. Mai mult, a fost depus un amendament la comisia economică, acolo unde se va discuta, săptămâna viitoare, OUG 114, amendament prin care noul indice să se aplice şi creditelor în derulare, pentru că, altfel, ar fi o discriminare.
De altfel, Ministerul Finanţelor a modificat OUG 114 şi a schimbat modul de calcul al ROBOR, ceea ce este un lucru salutar, însă s-a făcut dreptate doar pe jumătate, în sensul că noul indice se va aplica doar creditelor viitoare. Şi în acest sens, se caută soluţii şi pentru cei care au deja credite contractate.
În luna decembrie, Guvernul a adoptat Ordonanţa pe lăcomie, respectiv OUG 114. Aceasta prevede, între altele, că taxa pe cifra de afaceri a băncilor va fi calculată dacă ROBOR depăşeşte 2%. Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%, este o măsură de care românii aveau nevoie. Scăderea ROBOR este favorabilă pentru românii care au credite, iar băncile nu vor mai putea creşte dobânzile după cum vor. Măsurile guvernului de sancţionare a lăcomiei bancare încep să dea roade.
Ne place sau nu, PSD este singurul partid care a luat măsuri pentru oameni, măsuri pentru care a dus o luptă strânsă până şi cu sistemul bancar. Da, băncile pot face profit în România, nu aceasta este problema, problema este ca acest profit să nu îngenuncheze oamenii.
Deputat Laurenţiu Nistor,
preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…