De la programe ce susţin antreprenoriatul, la şcoli profesionale, la salarii decente pentru foarte multe categorii sociale, la reducerea inechităţilor pensiilor, la investiţii strategice, în agricultură sau sănătate, la programe adresate investitorilor, la accesarea fondurilor europene, toate sunt menite să confere României o economie sustenabilă.
Ţara noastră se afla la coada clasamentului în privinţa accesării fondurilor europene. În 2018, am ajuns în media europeană, cu o rată de absorbţie de 19%. Nici în privinţa salariilor şi şomajului nu stăteam mai bine. Dar iată că, după doi ani de guvernare PSD, lucrurile se îndreaptă pe drumul cel bun.
În acest sens, măsurile sociale au avut o însemnătate aparte pe lista proiectelor PSD. Doar în acest an, punctul de pensie a crescut cu 10%, salariile medicilor au ajuns aproape în grila de salarizare pe care ne-o propusesem pentru anul 2020, oprind exodul medicilor; salariile profesorilor au crescut cu o medie între 23 şi 25%, au fost aprobate subvenţii lunare acordate angajatorilor pentru fiecare persoană fără loc de muncă angajată, precum şi primele de angajare; a fost majorată pensia minimă garantată; au crescut indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap.
În Sănătate şi în Educaţie, în paralel cu creşterea salariilor, s-a investit şi în infrastructură. De altfel, pe lista proiectelor strategice, alte cinci investiţii majore vor avea loc în Sănătate, prin construirea unor spitale regionale, dar şi a unei bănci de sânge. De cealaltă parte, 145 de unităţi de învăţământ au fost modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe au fost construite de la zero.
Pentru Agricultură, programele de succes implementate deja au continuat, în paralel cu o bună absorbţie a fondurilor europene. Fermierii au primit pentru prima dată subvenţiile la timp, a fost implementat programul ”Antigrindină”, a continuat programul ”Tomate din fermele româneşti”, s-a investit în sistemul de irigaţii şi a fost reglementat programul de colectare a lânii.
O măsură extrem de importantă, care vine în sprijinul primarilor, este programul de dezvoltare locală. Prin PNDL s-au alocat fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii locale, fiind finalizate, până în acest moment, 939 km de drumuri judeţene şi comunale, 608 km conducte de apă şi canal, 243 de locuinţe.
”Investeşte în tine”, ”Start-up nation”; ajutorul de stat acordat investiţiilor mai mari de trei milioane de euro, ajutorul acordat producţiilor de film româneşti, susţinerea antreprenorilor români, susţinerea turismului sunt doar câteva dintre sectoarele pentru care Guvernul a acordat tot sprijinul necesar.
România are deja în aprobare 13 proiecte majore de investiţii strategice, între acestea patru fiind pentru infrastructură şi cinci pentru sănătate. Toate au termen de începere pentru cel târziu anul viitor. Şi asta pentru că modificările aduse legislaţiei au făcut ca parteneriatul public – privat să devină o realitate.
Suntem pe drumul cel bun şi împreună mergem până la capăt!
Sorin Marica, deputat PSD de Hunedoara
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…