În acest sens, Guvernul finanţează două programe de interes naţional (PIN) destinate persoanelor vârstnice şi anume, „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” şi „Sprijin pentru autorităţile administraţiei publice locale din unele unităţi administrativ-teritoriale în care nu s-au înfiinţat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistenţă socială”.
Cele două programe de interes naţional vor fi implementate în perioada 2018 – 2020, bugetul total alocat fiind de aproape 115 milioane de lei.
Primul program vizează creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice dependente singure ori a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea, prin menţinerea autonomiei acestora pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situaţiei de dependenţă şi a instituţionalizării. Concret, se vor asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice dependente şi vor fi înfiinţate noi unităţi de îngrijire la domiciliu, publice, în cadrul/în subordinea serviciilor publice de asistenţă socială (SPAS), în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea nu există.
Prin intermediul celui de-al doilea program, autorităţile administraţiei publice locale vor fi sprijinite să-şi îndeplinească atribuţiile privind organizarea, administrarea şi acordarea serviciilor sociale. Concret, serviciile publice de asistenţă socială din 1.000 de localităţi din mediul rural vor fi sprijinite să obţină certificatul de acreditare prin angajarea/contractarea, în fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistenţilor sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni. În acest fel, cel puţin 300.000 de persoane aflate în dificultate din comunităţile în care se înfiinţează SPAS vor beneficia de serviciile de asistenţă socială. Prin acest program, 1.000 de comune vor beneficia de resurse umane specializate în asistenţă socială, pentru a elabora strategiile locale de dezvoltare a serviciilor sociale şi planurile anuale de acţiune privind serviciile sociale.
Asumându-ne misiunea de a asigura îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, suntem determinaţi să continuăm strategiile de creştere economică, îmbinate cu cele sociale. Numai un stat preocupat de situaţia fiecăruia dintre cetăţenii săi poate răspunde provocărilor viitoare.
Natalia – Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara, ministru pentru Românii de Pretutindeni
Magdalena Șerban Persoanele care suferă de boli cronice sunt mai expuse riscului de a ajunge…
Magdalena Șerban Asistaţii social de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş (UAMS) vor…
Liderii Coaliției au stabilit cine va fi candidatul lor pentru alegerile prezidențiale. Crin Antonescu este…
Magdalena Șerban Taxele și impozitele pentru 2025 nu au suferit măriri la Băița, conducerea publică…
Avocatul devean Cristian Jura (foto) face parte din structura de conducere a Comisiei Europene împotriva…
Turneul de tenis Transylvania Open WTA 250 se va desfășura la BT Arena din Cluj-Napoca…