ComunitatePolitica si administratie

Comunitatea din Balșa, așteptată să acceseze, cu ajutorul primăriei, programul prin care se pot cumpăra sobe noi, moderne și eficiente

Magdalena Șerban

În atenția conducerii unităților ad­mi­nistrativ teritoriale din zona mon­tană a județului este lansarea pro­gra­mului“Rabla pentru sobe” 2025, coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu. Autoritatea publică din Balșa a început deja de­mersurile.

Mai puțin lemn de foc și mai mult randament
,,Încălzirea locuințelor în sa­tele de munte, acolo unde ier­nile sunt mai aspre, iar primăverile întârzie în­tot­dea­una, nu este chiar simplă. În general, oa­menii dețin sobe vechi, cu un con­sum mare de lemn și efi­ci­ență ter­mică redusă. Ves­tea bună este că prin Pro­gra­mul Rabla pentru Sobe pot obține sprijin financiar pen­tru achiziția de sisteme de încălzire moderne, eco­logice și mai rentabile. Sunt asigurate subvenții de câte 70% din prețul unei sobe eficiente energetic, în limita a câte 10.000 de lei pentru fiecare solicitant eli­gibil. Pe lângă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achiziția coșului de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, dar nea­părat însoțit de certificat de ga­ran­ție și declarație de per­for­manță. Sper ca multă lume să primească acest suport, fiind un prilej foarte bun să se treacă la cheltuieli reduse. Noi vrem să venim în întâmpinarea ce­tă­țenilor care vor să acceseze un astfel de program”, a transmis primarul din Balșa, Traian Felician Jude (foto).

Info
Lansat ca program-pilot pentru 27 de judeţe situate în zona montană a țării, cu un număr total de 948 loca­li­tăți, acesta își propune să încurajeze înlocuirea sobelor vechi, ineficiente și poluante, cu modele noi, moderne, care respectă standardele de mediu și eficiență. Finanțarea se realizează din ve­niturile rezultate din vânzarea certi­fi­catelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, iar bugetul total pentru acest an este 500 de milioane de lei. Potrivit pro­ce­durii, în prima fază, pri­măriile care sunt incluse în zona montană se vor înscrie la AFM, ele fiind res­ponsabile de ges­tio­narea sumelor ce vor fi alo­cate și vor urmări ulterior implementarea pro­iec­telor de către beneficiarii direcți, res­pectiv locuitorii din a­cele localități. Conform datelor anunțate, fiecare uni­tate administrativ-te­ri­torială inclusă în acest pro­gram va primi maximum 560.000 de lei. După în­registrare, fie­care soli­ci­tant va primi un voucher pe care îl poate folosi pentru a cumpăra nouă sobă. În fiecare sesiune de în­re­gistrare, o per­soa­nă poate trimite doar o singură cerere. Finanţarea se acordă unui solicitant de fi­nan­ţare în procent de 70% din va­loa­rea totală a cheltu­ie­lilor eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA. Con­tribuţia proprie trebuie să fie în pro­cent de minimum 30% din valoarea to­tală a cheltuielilor eligibile ale pro­iec­tului și va fi suportată de către bene­fi­ciar. Legat de condițiile pe care un so­li­citant tre­buie să le întrunească, a­cestea pot fi consultate la primărie sau sunând la numărul de telefon 0 372 775 149.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura