Magdalena Șerban
În atenția conducerii unităților administrativ teritoriale din zona montană a județului este lansarea programului“Rabla pentru sobe” 2025, coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu. Autoritatea publică din Balșa a început deja demersurile.
Mai puțin lemn de foc și mai mult randament
,,Încălzirea locuințelor în satele de munte, acolo unde iernile sunt mai aspre, iar primăverile întârzie întotdeauna, nu este chiar simplă. În general, oamenii dețin sobe vechi, cu un consum mare de lemn și eficiență termică redusă. Vestea bună este că prin Programul Rabla pentru Sobe pot obține sprijin financiar pentru achiziția de sisteme de încălzire moderne, ecologice și mai rentabile. Sunt asigurate subvenții de câte 70% din prețul unei sobe eficiente energetic, în limita a câte 10.000 de lei pentru fiecare solicitant eligibil. Pe lângă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achiziția coșului de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, dar neapărat însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță. Sper ca multă lume să primească acest suport, fiind un prilej foarte bun să se treacă la cheltuieli reduse. Noi vrem să venim în întâmpinarea cetățenilor care vor să acceseze un astfel de program”, a transmis primarul din Balșa, Traian Felician Jude (foto).
Info
Lansat ca program-pilot pentru 27 de judeţe situate în zona montană a țării, cu un număr total de 948 localități, acesta își propune să încurajeze înlocuirea sobelor vechi, ineficiente și poluante, cu modele noi, moderne, care respectă standardele de mediu și eficiență. Finanțarea se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, iar bugetul total pentru acest an este 500 de milioane de lei. Potrivit procedurii, în prima fază, primăriile care sunt incluse în zona montană se vor înscrie la AFM, ele fiind responsabile de gestionarea sumelor ce vor fi alocate și vor urmări ulterior implementarea proiectelor de către beneficiarii direcți, respectiv locuitorii din acele localități. Conform datelor anunțate, fiecare unitate administrativ-teritorială inclusă în acest program va primi maximum 560.000 de lei. După înregistrare, fiecare solicitant va primi un voucher pe care îl poate folosi pentru a cumpăra nouă sobă. În fiecare sesiune de înregistrare, o persoană poate trimite doar o singură cerere. Finanţarea se acordă unui solicitant de finanţare în procent de 70% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA. Contribuţia proprie trebuie să fie în procent de minimum 30% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului și va fi suportată de către beneficiar. Legat de condițiile pe care un solicitant trebuie să le întrunească, acestea pot fi consultate la primărie sau sunând la numărul de telefon 0 372 775 149.
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…
Rezultatele celui mai recent sondaj Sociopol arată că George Simion și Victor Ponta sunt principalii…
Forfotă foarte mare în localitățile regiunii cu lămpașe, unde se pregătesc armate întregi de controlori.…
Alessia Poroabă din comuna Baru – satul Livadia Pentru că a fost premiată de Asociaţia…
Laurențiu-Mihai G., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost arestat preventiv, fiind învinuit că a…
Un impresionant monument istoric din România a fost inclus în topul celor mai spectaculoase castele…