Comunitatea din Gurasada vrea sobe noi, eficiente energetic. Cu bani de la Stat
Magdalena Șerban
În perioada 31 martie 2025 – 11 aprilie 2025, s-a desfăşurat sesiunea de înscriere a primăriilor în cadrul Programului Rabla pentru sobe, o inițiativă menită să ofere sprijin financiar de până la 10.000 de lei pentru românii care doresc să înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente energetic. Subvenția acoperă 70% din costurile respective, inclusiv de instalare, oferind o soluție economică pentru modernizarea sistemelor de încălzire. Administrația publică din Gurasada a prins startul, aplicând în timp util.
Așteaptă veștile despre eligibilitate
Programul se adresează exclusiv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României. Pentru fiecare UAT este alocată suma de maximum 560.000 lei. După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu cu primăriile și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei acestora, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și sumele alocate. ,,Am accesat în termen acest demers. În etapa următoare, vor fi analizate cererile de înscriere a UAT-urilor, urmând apoi aprobarea finanţărilor solicitate şi comunicarea rezultatelor procesului de analiză a cererilor de înscriere. Este o posibilitate deloc de neglijat, oamenii având acum șansa să schimbe sobele clasice cu unele performante din punct de vedere energetic, adică ce implică niște cheltuieli reduse semnificativ. Vom sprijini cetățenii cu tot ce e nevoie”, a transmis primarul din Gurasada, Silviu Nan (foto).
Ce implică
De precizat că pe lângă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achiziția coșului de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, dar neapărat însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță. Demersul își propune să încurajeze înlocuirea sobelor vechi, ineficiente și poluante, cu modele noi, moderne, care respectă standardele de mediu și eficiență. Finanțarea se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu. Contribuţia proprie trebuie să fie în procent de minimum 30% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului și va fi suportată de către beneficiar. Programul are caracter multianual şi se aplică numai în unitățile administrativ-teritoriale incluse în Lista localităţilor din zona montană stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018. Așadar, eligibil este orice cetățean care locuiește într-o casă încălzită cu sobă, într-o localitate de munte din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea. Primăria care nu respectă obligațiile contractuale poate să fie obligată de către AFM să returneze sumele, finanțarea fiind retrasă.