Comunitatea din Vulcan este așteptată să celebreze Ziua Națională a României
Magdalena Șerban
Ziua Națională a României este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul poporului român. 1 Decembrie 1918 reprezintă împlinirea visului multisecular al românilor de edificare a unui stat suveran și independent, care să-i cuprindă între hotarele sale pe toţi cei de acelaşi neam, care au fost despărţiţi de vitregiile istoriei. Simbolizează unitatea, dar și dorința de a construi un viitor comun. Municipalitatea din Vulcan o va întâmpina așa cum se cuvine: cu respect față de valori și în stil tradițional.
Românii trebuie să lupte pentru a păstra acest vis implinit
„La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Vă invit să cinstim ceea ce înaintașii noștri ne-au lăsat în urma sacrificiului lor: o națiune unită. 1 Decembrie este o ocazie de a educa tinerii despre istoria și cultura țării lor, această zi reprezentând nu doar o celebrare a trecutului, ci și un prilej de a reflecta asupra valorilor democratice și a responsabilităților noastre, ca cetățeni. Ne reamintește că unitatea, libertatea și respectul pentru drepturile omului sunt fundamentale pentru identitatea și viitorul nostru ca națiune. Pentru data de 1 Decembrie am pregătit o serie de manifestări dedicate, ce se vor desfășura în Parcul Școlii Gimnaziale „Teodora Lucaciu”, începând cu ora 12:00. Vom avea o ceremonie de depunere de coroane, dar și un spectacol al copiilor din municipiu, care vor aduce în atenția publicului un program artistic special. Toți cei care vor fi prezenți la eveniment vor primi tradiționala porție de fasole cu cârnați, dar și ceai cald. Însă dincolo de orice moment festiv, să nu uităm că noi avem țara pe care au visat-o bunicii nostri. Vă așteptăm, cu mare drag, să sărbătorim românește și să ducem mai departe ecoul dezideratului național”, a fost invitația lansată de primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu (foto).
O construcție la care au participat strămoșii noștri
Reamintim că începând din 1 august 1990, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, Parlamentul României a hotărât proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României. Istoria ne-a dăruit o filă definitorie. În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 1.228 de delegați, împreună cu peste 100.000 de susținători, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu tricolorul în piept, s-au îndreptat către Sala Unirii, numită pe vremuri Sala Cazionului, pentru a decide unirea Transilvaniei cu România. De altfel, semnificația culorilor de pe drapelul țării noastre este grăitoare: albastru înseamnă libertate, galben reprezintă dreptate şi roşu constituie frăţie. Prin urmare, actul politic de la 1918 a fost nu doar o izbândă a națiunii, privită global sau prin prisma elitelor sale, ci și o enormă reformă socială menită să extragă masele țărănești din starea lor de nedreptate cronică.