Comunitate

Comunitatea din Vulcan este așteptată să celebreze Ziua Națională a României

Magdalena Șerban

Ziua Națională a României este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul poporului român. 1 De­cembrie 1918 reprezintă împlinirea visului multisecular al românilor de edificare a unui stat suveran și in­de­pendent, care să-i cuprindă între ho­ta­rele sale pe toţi cei de acelaşi neam, care au fost despărţiţi de vitregiile istoriei. Simbolizează unitatea, dar și dorința de a construi un viitor comun. Municipalitatea din Vulcan o va în­tâm­pina așa cum se cuvine: cu res­pect față de valori și în stil tradițional.

Românii trebuie să lupte pentru a păstra acest vis implinit
„La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat re­zoluţia Unirii Transilvaniei, Ba­natului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Vă invit să cinstim ceea ce înaintașii noștri ne-au lăsat în urma sacrificiului lor: o națiune unită. 1 Decembrie este o ocazie de a educa tinerii despre istoria și cultura țării lor, această zi repre­zentând nu doar o celebrare a trecu­tu­lui, ci și un prilej de a reflecta asupra va­lorilor democratice și a responsa­bi­lităților noastre, ca cetățeni. Ne re­amin­tește că unitatea, libertatea și res­pectul pentru drepturile omului sunt fundamentale pentru identitatea și viitorul nostru ca națiune. Pentru data de 1 Decembrie am pregătit o serie de manifestări dedicate, ce se vor desfășura în Parcul Școlii Gimnaziale „Teodora Lucaciu”, începând cu ora 12:00. Vom avea o ceremonie de de­pu­nere de coroane, dar și un spectacol al copiilor din municipiu, care vor aduce în atenția publicului un program artistic special. Toți cei care vor fi pre­zenți la e­ve­niment vor primi tra­diționala por­ție de fasole cu cârnați, dar și ceai cald. Însă dincolo de orice moment festiv, să nu uităm că noi avem țara pe care au visat-o bunicii nostri. Vă așteptăm, cu mare drag, să sărbătorim românește și să ducem mai departe ecoul dezi­de­ratului național”, a fost invitația lansată de primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu (foto).

O construcție la care au participat strămoșii noștri
Reamintim că începând din 1 august 1990, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, Parlamentul României a hotărât proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României. Istoria ne-a dăruit o filă definitorie. În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 1.228 de delegați, împreună cu peste 100.000 de susținători, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu tricolorul în piept, s-au îndreptat către Sala Unirii, numită pe vremuri Sala Cazionului, pentru a decide unirea Transilvaniei cu România. De altfel, semnificația culorilor de pe drapelul țării noastre este grăitoare: albastru înseamnă libertate, galben reprezintă dreptate şi roşu constituie frăţie. Prin urmare, actul politic de la 1918 a fost nu doar o izbândă a națiunii, privită global sau prin prisma elitelor sale, ci și o enormă reformă socială menită să extragă masele țărănești din starea lor de nedreptate cronică.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura