Concedii medicale şi pentru salariaţii sănătoşi
Nicoleta Popa
Numărul cazurilor de infectare cu virusul AH1N1 creşte în judeţ de la o zi la alta. În ultima săptămână, au fost închise şase şcoli şi au fost suspendate cursurile în mai multe unităţi de învăţământ. Până acum, gripa porcină a afectat doar instituţii ale statului. Ce se întâmplă însă dacă acest virus afectează activitatea firmelor private?
În cazul în care o firmă privată intră în carantină, din cauza îmbolnăvirii unuia sau mai multor angajaţi cu gripă porcină, toţi salariaţii vor beneficia de concedii medicale, chiar dacă sunt sănătoşi. „Potrivit O.U. 158/2005, reprezentanţii firmei respective pot declara starea de carantină, dacă se confirmă că unul sau mai mulţi salariaţi au gripă nouă. Toţi cei bolnavi, dar şi cei care nu au contractat virusul respectiv, vor beneficia de concediu medical, în nici un caz de concediu fără plată”, a declarat Horea Iacob Raţiu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.
Concediu medical plătit de CJAS
„Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de Sănătate Publică sau de medicul unităţii respective. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75 la sută din veniturile realizate de fiecare angajat în parte. Durata concediului medical este stabilită de medicul firmei respective”, a declarat Silvia Aneta Ghenea, directorul coordonator al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.