Şedinţa de ieri, convocată de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara la drumul către Sarmizegetusa Regia, la care au fost invitaţi responsabilii cu realizarea proiectului de modernizare a arterei rutiere, a scos la iveală câteva probleme spinoase a modului în care sunt realizate lucrările pe bani publici, în urma câştigării licitaţiilor pe criteriul preţului cel mai mic. Trebuie spus că drumul a fost rupt de viituri în mai multe locuri, după ce fundaţia drumului a fost spălată de ape, ducând la prăbuşirea asfaltului.
La întrunirea de la faţa locului pe tema distrugerilor apărute la drumul către cetatea dacică au participat reprezentanţi ai proiectantului, ai constructorului, ai firmei care a supervizat lucrările, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Apelor Române. De asemenea, au fost prezenţi dirigintele de şantier, primarul Orăştioarei de Sus, managerii de proiect de la CJ Hunedoara şi administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Tuturor celor prezenţi, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, le-a cerut explicaţii despre execuţia lucrărilor, materialele folosite, ajungându-se până la modul în care a fost întocmit proiectul tehnic, dar şi studiul de fezabilitate. Nimeni nu şi-a asumat că ar fi greşit cu ceva, iar explicaţia principală a fost că au respectat un proiect, singura vinovată de distrugerea drumului fiind ploaia, care a fost prea puternică. Totuşi, preşedintele CJ Hunedoara a arătat că este posibil ca nici proiectul tehnic să nu fi fost respectat, de aceea va solicita o expertiză a lucrărilor.
Lucrările au fost subfinanţate?
Un alt aspect grav, care a reieşit din discuţiile celor prezenţi la întâlnirea pe tema drumului distrus, a fost că nu s-au folosit toate materialele necesare, deoarece nu au ajuns banii pentru a le achiziţiona, dându-se de înţeles că proiectul a fost subfinanţat (!?). În acel moment a intervenit preşedintele CJ Hunedoara, care a arătat că suma previzionată proiectului finanţat din bani europeni a fost de aproximativ 32 de milioane de lei, iar SC TRANS CONSTRUCT SRL, firma care a executat lucrările, a oferit preţul de 18 milioane de lei, câştigând licitaţia pe criteriul preţului cel mai mic. Aşadar, explicaţia cu lipsa banilor nu a stat în picioare, deoarece constructorul şi-a asumat realizarea proiectului în condiţii optime la preţul oferit la licitaţie.
„Eu pot spune din experienţa pe care o am, că de la început s-a pornit prost cu proiectul, cred că trebuie ca vinovaţii să şi răspundă pentru asta. Nu se poate să facem doar lucrări de proastă calitate în România. (…) Am susţinut tot timpul şi în Parlament, ca primul criteriu în câştigarea licitaţiei să nu fie preţul cel mai mic. Este cea mai mare prostie să vii cu preţuri de 50 la sută din valoarea proiectului, ca să câştigi licitaţia. Atunci cum vrei să faci şi calitate?”, a subliniat Laurenţiu Nistor. Întrebat dacă adevăraţii vinovaţi sunt de faţă, preşedintele CJ Hunedoara a spus: „da, sută la sută, da şi unii nu mai sunt în funcţii”. Acesta a mai afirmat că în baza unei analize se va stabili cine va suporta cheltuielile cu reparaţia drumului.
Trebuie spus că drumul care duce către cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi închis traficului rutier pe ultimii patru kilometri pe o perioadă de patru zile. În prezent se fac reparaţii provizorii în locurile în care drumul a fost rupt, urmând ca pe porţiunile respective să se circule pe un singur sens, iar zona să fie semnalizată corespunzător. Drumul a fost afectat mai grav în trei locuri.
Cei 18 kilometri din DJ 705 A au fost daţi în folosinţă după încheierea lucrărilor de modernizare în luna mai, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Lucrarea a fost executată de SC TRANS CONSTRUCT SRL, firmă implicată în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. Societatea menţionată mai sus are un portofoliu bogat de contracte atribuite de administraţia judeţeană, fiind principala care s-a ocupat de lucrările privind modernizarea drumurilor judeţene.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
domnu prim secretar Nistor pentru lucrarile de apa si canalizare de la Soimus puteti identifica vinovatii?
PNL A DISTRUS JUDETUL!
Ies la iveala hotiile? Incepem sa aflam adevarul? Da-le domnu Nistor! Da pe ei ca au furat! Da pe ei ca pe hotii de cai.
Ș-a lucrat de mântuială. De ce ? Să fie gata cât mai repede. Din motive electorale și pentru grupurile de interese care vor cât mai mulți bani de pe urma turiștilor. Totul e o nemernicie, mai ales că nimeni nu-și asumă nici o vină. Ar mai fi multe de spus despre administrarea cetăților dacice, a monumentelor din județ în general.
Asa cum s-au lucrat atatea in tara asta.
Doar ca sa bifeze politicienii obiective care aduc voturi.
Asa cum a bifat Ponta autostrada Sibiu-Orastie, ca sa o inaugureze el ca era mare candidat la presedentie.
Vedeti cum construiau dacii drumurile!Aveti exemplul drumului dacic de piatra fasonata chiar in incinta cetatii!Aveti drumul roman de la Geoagiu!Sunt practicabile de peste 2000 de ani!Un drum sanatos porneste de la o fundatie sanatoasa!Dacii si romanii aveau fundatii de pana la( -3 metrii adancime),barbacane de trecere a apei prin zidul fundatiei!Aici sunt banii dumneavoastra!In barbacanele(buzunarele) politicienilor!Felicitari!Sigur nu o sa ramaneti in istorie,decat perceputi ca oportunisti si hoti!
Domnule Nistor, lăsați gargara și sesizați instituțiile abilitate. Cine a greșit să răspundă cu averea și libertatea. Din 2004 liberalii au fost la cârma județului Hunedoara, unul din cele mai sărace județe din Transilvania. Dacă vreți rezultate bune la alegerile în decembrie arătați că nu sunteți părtaș cu Moloț&Comp. Vrem să vedem că cei care și-au bătut joc de hunedoreni din 2004 încoace vor răspunde.