Conducerea CEH nu renunţă şi caută alte soluţii, dacă nu vine ajutorul financiar
De curând, Comisia Europeană a aprobat acordarea de către Guvern a unui ajutor temporar, în valoare de 167 de milioane de lei, pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Chiar dacă banii nu au ajuns încă, unele achiziţii trebuie făcute şi angajaţii trebuie plătiţi.
Situaţia cu care se confruntă în prezent CEH-ul este destul de complicată. Pe lângă faptul că oamenii trebuie plătiţi pentru munca lor, intervin şi alte obligaţii. Mai precis, complexul energetic trebuie să cumpere certificatele de carbon până în 30 aprilie a.c.. Costurile în acest caz ajung până la 40 de milioane de lei, bani cuprinşi în suma totală a ajutorului de stat.
„Ne aflăm în procedură de discuţii cu Ministerul Energiei, pentru a găsi soluţii care să ducă la rezolvarea problemelor. Acum trebuie să ne concentrăm pe cumpărarea certificatelor de carbon, pe care trebuie să le avem până la sfârşitul lunii. Faptul că banii trebuie să meargă în această direcţie nu înseamnă neapărat că angajaţilor nu le va fi plătit avansul. Nu pot să afirm ceva care nu reprezintă o certitudine, totul depinde de mai mulţi factori, inclusiv de preţul certificatelor. În primul rând, trebuie soluţionată problema acestora şi apoi vom vedea cum gestionăm situaţia. Oricum, Ministerul Energiei ne sprijină în găsirea unor soluţii. Dacă banii nu vor veni până la termen, ne concentrăm să găsim resurse alternative. Vom vedea pe parcurs cum evoluează lucrurile, însă acum, nu putem să spunem că nu ne vom permite să plătim avansurile angajaţilor“, a declarat Constantin Jujan, directorul general al CEH.
Ajutorul financiar care urmează să fie acordat de autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia Europeană a constatat, în special, că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite CE Hunedoara să îşi desfăşoare în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni. Guvernul va acorda complexului energetic împrumuturi pe termen scurt care să îi permită să îşi plătească creditorii şi să îşi menţină activităţile de exploatare până când va fi în măsură să prezinte un plan de restructurare. La sfârşitul celor şase luni, producătorul de cărbune şi electricitate va rambursa ajutorul sau România va notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilităţii pe termen lung a companiei. Complexul Energetic Hunedoara deţine o cotă de piaţă de aproximativ cinci la sută din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.