Eveniment

Confruntare tăioasă în procesul matriţei antice

Tânăra din Arad, Andreea Ciuciu (foto), care cere despăgubiri statului român pe motiv că a participat, împreună cu un grup de prieteni, în 2013, la descoperirea matriţei din bronz în groapa formată la rădăcina unui copac prăbuşit în zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, a fost interogată ieri în instanţă. Procesul se judecă la Tribunalul Hunedoara. Două părţi din dosar, respectiv Fundaţia Dacica şi Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în administrarea căruia se află monumentul istoric şi-au exercitat dreptul de a o chestiona pe reclamantă. Totodată, avocatul tinerei a depus la dosar o înregistrare video cu momentul în care a fost găsită matriţa şi a cerut refacerea expertizei privind valoarea la care este estimată piesa, întocmită de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR).
Prin întrebările adresate, fiecare dintre cele două părţi din dosar au încercat să îşi confirme propria ipoteză despre modul în care a fost găsit artefactul. Avocatul Fundaţiei Dacica a încercat să afle răspunsuri de la reclamantă care să contureze variantă că matriţa nu a fost găsită întâmplător. Iar, juristul CJ Hunedoara a dorit să releve faptul că piesa a fost găsită în interiorul sitului arheologic, ceea ce nu i-ar da dreptul reclamantei la despăgubiri. Întrebările avocatului Fundaţiei Dacica au pornit cu data, ora şi locul în care a fost găsită matriţa, cine a recuperat obiectul şi cui i-a fost predat. Totodată, a mai vrut să afle cine a fost cu iniţiativa de a merge pe acel traseu unde se afla copacul doborât de furtună. Tânăra a răspuns că în 23 iunie, în jurul orei 13.00, împreună cu un grup format din şapte persoane, a vizitat cetatea dacică, iar la plecare nu au ieşit pe poartă, ci au pornit pe o potecă din stânga sitului. Iar, copacul prăbuşit la rădăcina căruia a fost găsită matriţa l-au depistat pe traseu, un colţ al obiectului fiind la vedere.
Andreea Ciuciu cere despăgubiri de 500.000 de lei, precizând că estimarea sa se bazează pe discuţiile pe care le-a auzit dintre specialiştii de la Cluj-Napoca, aceştia apreciind la momentul descoperirii că matriţa ar valora cât trei brăţări dacice. În expertiza depusă de MCDR la dosar, valoarea piesei a fost estimată la 560.000 de lei, motiv pentru care avocatul fetei a cerut refacerea acesteia. Tânăra a dat în judecată CJ Hunedoara dar şi alte instituţii judeţene şi centrale, susţinând că are dreptul la recompensă deoarece a participat la descoperirea artefactului. Conform specialiştilor, matriţa din bronz, o piesă extrem de valoroasă şi de rară, era folosită la confecţionarea de bijuterii şi a aparţinut unui meşter din cetate, ceea ce demonstrează gradul ridicat de civilizaţie la care ajunseseră dacii cu 2.000 de ani în urmă. Procesul va continua în 5 septembrie cu audierea martorilor. (N. Bumbac)

 

 


One thought on “Confruntare tăioasă în procesul matriţei antice

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura