Magdalena Șerban
În intervalul 9-11 septembrie 2021, în localitatea Krinyca, din Polonia, a avut loc cea de-a XVI-a întrunire la nivel mondial a rutenilor și, totodată, cel de-al X-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean. Au fost prezenți ruteni din nouă țări, iar un astfel de eveniment se desfășoară o dată la doi ani. Printre subiectele de bază s-a numărat prezentarea activității implementate de la ediția precedentă și până în prezent.
Ruteni de pretutindeni
Pe ordinea de zi s-au regăsit diverse propuneri legate de viaţa şi activitatea organizaţiilor rutenilor din ţările membre ale forumului mondial, s-a reafirmat poziţia Congresului Mondial al Rutenilor în găsirea soluţiilor de consolidare a identităţii naţionale rutene în toate statele membre și, bineînțeles, s-au punctat rapoartele de activitate a preşedintelui Consiliului Mondial, ale fiecărei organizații și ale comisiilor de specialitate ale congresului, precum și al Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Pentru excelență în activitatea de afirmare a identității rutene, istoricul hunedorean Gheorghe Firczak a primit Premiul “Vasil Turok-Hetes” al Consiliului Mondial al Rutenilor pentru 2021. “Acest premiu este o încununare a realizărilor uniunii noastre, de-a lungul timpului. Trebuie să menționez că, fără generozitatea poporului roman, nu am putea exista. Este foarte important sprijinul primit de la instituțiile fundamentale ale statului român, Parlament, Președintele României și Guvern. Acest premiu ilustrează colaborarea excelentă cu rutenii de pretutindeni în cadrul Congresului Mondial al Rutenilor. Legat de întrunire, pot spune că a fost un prilej de mare bucurie. Ca de obicei, am reafirmat idealurile noastre de promovare a identităţii rutene în conformitate cu deviza lansată de Aleksander Duhnovici (1803-1865), cel care a trezit conştiinţa naţională a poporului rutean: Ja bîl, jesm i budu rusenom/Am fost, sunt şi voi rămâne rutean”, a apreciat prof. dr. Gheorghe Firczak, preşedinte fondator al UCRR. De asemenea, este important de precizat că Congresul Mondial al Rutenilor a acordat o diplomă de excelenţă Uniunii Culturale a Rutenilor din România, în semn de apreciere a întregii activităţi și pentru a marca aniversarea a 20 de ani de existență.
Un crez comun
Potrivit reprezentanților U.C.R.R, viitorul rutenilor este structural legat de cel al Uniunii Europene. Cvasitotalitatea ţărilor unde locuiesc ruteni, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România, sunt membre ale Uniunii, ceea ce întărește convingerea că europenismul asigură un climat deplin favorabil rutenismului. Într-un asemenea context, se așteaptă clipa când toate aceste state în care trăiesc rutenii de pretutindeni vor deveni membre ale UE. De altfel, după anul 1989, organizaţiile din cadrul CMR au promovat rutenismul pretutindeni în lume, în special în Europa Central Răsăriteană şi în America de Nord. Reamintim că congresele mondiale ale rutenilor şi forumurile mondiale ale tinerilor ruteni au fost organizate și în România, mai exact în anii 2007 la Sighetu Marmaţiei şi în 2015 la Deva. Astfel, rutenii de pretutindeni prezenţi la aceste manifestări au avut plăcerea de a cunoaşte, chiar şi în parte, tradiţiile, folclorul, cultura atât a rutenilor din România, dar şi a majorităţii româneşti.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…