Conservanţii naturali

Simona Timofte

Pentru că începe sezonul conservelor, a dulceţurilor şi murăturilor, iată câteva informaţii despre conservanţii naturali pe care probabil că îi folosim în majoritatea cazurilor, dar şi câteva idei noi de conservanţi pentru a nu fi (oarecum) obligaţi să folosim aditivi din comerţ care nu ne ajută la păstrarea sănătăţii şi asta doar din cauză că… murăturile fac floare.
Nu uitaţi că peste tot în jurul nostru ne folosim de chimicale, ne hrănim cu ele, ne spălăm cu ele… şi atunci, haideţi să încercăm măcar în conservele de iarnă să avem ceva sănătos. În primul rând, la murături apelăm la sare şi la zahăr. Sarea şi zahărul extrag apa din alimente, iar microorganismele (cele care ne dau bătaie de cap când ni se înmoaie şi fac floare murăturile) nu se mai pot dezvolta în absenţa apei. Sarea trebuie să fie gemă, nefiltrată, neiodată, nemăcinată şi fără antiaglomeranţi atunci când se prepară saramura. Sarea nu conţine nici un fel de microorganisme iar saramura preparată din sare naturală elimină toate impurităţile. Când folosim oţetul, acesta trebuie să fie oţet natural din vin şi nu oţetul alimentar care este o soluţie de acid acetic diluat cu apă de la robinet. Hreanul este o altă alegere bună pentru murături, dar trebuie o cantitate de peste 50 de grame la un litru de apă pentru ca efectul conservant să fie activ. Boabele de muştar, cimbrul, rozmarinul, salvia şi cuişoarele întârzie dezvoltarea microorganismelor şi reduc viteza de dezvoltare. Pudra de scorţişoară este o altă alegere deosebită pusă în gemuri, dulceţuri sau compoturi, presărată deasupra pe toată zona de contact cu aerul, previne mucegaiul datorită efectului de antioxidare pe care îl are.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

18 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

18 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

18 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

18 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

18 ore ago