Considerente despre bugetul României

Bugetul de stat al României şi Bugetul Asigurărilor Sociale şi Şomaj a fost propus de Guvernul ţării, votat de către Parlament şi promulgat de preşedinte. Aceste bugete fac parte din Bugetul Consolidat Total al României.
Bugetul consolidat al României este o însumare de bugete care cuprinde următoarele:
Bugetul Statului, Bugetul Asigurărilor Sociale, Bugetul fondurilor speciale, Bugetul centralizat al UAT-urilor (comune, oraşe, municipii), Bugetul Trezoreriei Statului, Bugetul Instituţiilor publice autonome şi a celor finanţate integral din venituri propii sau parţial, Bugetul creditelor externe contractat de Stat, Bugetul fondurilor UE nerambursabile.
Veniturile Bugetului Consolidat sunt estimate la 51,35 mld. euro, adică la 31% din PIB-ul României. Cheltuielile sunt estimate la 56 mld. euro, adică 33,8% din PIB.
Deficitul bugetar pe cash pe anul 2016 este estimat la 2,8% din PIB.
Menţionăm că PIB-ul Ro este aproximativ 165 mld. euro.
De altfel, pentru anul 2016 se estimează o creştere economică cu 4% precum şi majorarea numărului de salariaţi cu 3,5% în paralel cu scăderea ratei şomajului de la 5,1% până la 4,8% la finele lui 2016.
De asemenea, s-a avut în vedere creşterea punctului de pensie cu 5% începând cu 1 ianuarie 2016 şi premisele majorării câştigului salarial real pe economie cu 6,4%.
Mai menţionez că la construcţia bugetului general au fost incluse cheltuieli pentru aproximativ 60 de entităţi: Ministere, Agenţii, Autorităţi, începând cu Administraţia Prezidenţială, Senat, Camera Deputaţilor până la Autorităţile Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi la final Ministerul de Finanţe cu cheltuielile generale.
Pentru investiţii, cele mai mari sume de bani se alocă în lucrările de infrastructură (Fonduri UE şi Fonduri Naţionale) pentru continuarea unor proiecte începute.
Autostrada Transilvania – 100 mil. euro; Autostrada Deva-Lugoj-73 mil. euro; Autostrada Sebeş – Turda 55 mil. euro; Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş 51 mil. euro; Modernizarea CF Sighişoara – Coslariu – Simeria 120 mil. euro; Modernizare CF Gurasada – Simeria 73 mil. euro; Modernizare CF Braşov – Sighişoara 197 mil. euro; Magistrala V Metrou – Drumul Taberei – Universitate 124 mil. euro; Magistrala IV Metrou – 60 mil. euro.
Astfel că, în funcţie de ritmul de realizare al lucrărilor se mai poate aloca în plus din buget încă aproximativ o sumă mai mare cu 50% faţă de sumele actuale.
A. Bugetul de Stat
Venituri în sumă de 105 033,8 mil. lei aproximativ 23,34 mld. euro.
Cheltuieli în sumă de 132 233,9 mil. lei aproximativ 29,38 mld euro.
Deficit în sumă de 27 200,1 mil. lei aproximativ 6 mld. euro.
Bugetul de Asigurări Sociale şi Şomaj (BASS)
Bugetul BASS
Venituri = 11,7 mld. euro
72,3% încasări din contribuţii angajaţi şi angajatori
0,2% venituri nefiscale
27,5% subvenţii de stat din bugetul de Stat
Bugetul Asigurări de Şomaj
Venituri = 0,42 mld. euro
Total Buget de Stat + BASS şi şomaj pe 2016
Venituri: 23,34 mld. euro + 12,12 mld. euro = 35,46 mld. euro.
Cheltuieli: 29,38 mld. euro + 12,12 mld. euro= 41,50 mld. euro.
Deficit: 6 mld. euro.
E foarte important modul de alocare a sumelor pentru bugetele locale ale primăriilor (UAT). La articolul 4 din Legea Bugetului de Stat pe 2016, se aloca din TVA suma de 18 693,9 mil. Lei, adică aproximativ 4,15 mld. euro, din care:
14% pentru susţinerea protecţiei copilului, persoane cu handicap, produse lactate, învăţământ special şi salarii, sporuri şi cheltuieli cu bunuri şi servicii se aloca la Consiliu Judeţean.
71% sume care se alocă pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate pentru învăţământ preuniversitar salarii, sporuri, bunuri şi servicii la nivelul de UAT-uri, comune, oraşe, municipii şi municipiul Bucureşti.
2% sume alocate la consilii judeţene pentru finanţarea cheltuielilor cu drumuri judeţene şi comunale. Funcţie de lungimea şi starea tehnică prin hotărârea de Consiliu Judeţean.
12,5% sume alocate pentru echilibrarea bugetelor locale ale UAT-lor (vezi modul de alocare mai jos *)
0,5% sume alocate pentru finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat.
Modul de alocare a sumelor de la articolul 4 aliniat d. Echilibrare buget local ale UAT-urilor (12% * 4,15 mld. euro, aproximativ 0,5 mld. euro)*.
Se alocă 12% plus 18,5% (provenit din impozit pe venit) astfel:
D 1) a) 27% -> merge la Consiliul Judeţean
B) 73% -> Echilibrare bugete locale UAT
D 2) 0,08 mld. euro -> pentru împrumuturi ale unor UAT-uri pentru cofinanţări pe Ordonanţe Guvernamentale nr 51/2010 şi OUG nr 3/2013.
Modul de alocare a lui d. 1 aliniatul b) pentru echilibrare bugete locale UAT-uri: comune, oraşe, municipii. S=73% din (0,5 mld. euro şi 18.5 impozit pe venit).
B1) 20% prin Hotărârea Consiliului Judeţean, pentru UAT-uri cu arierate şi confruntări proiecte.
B2) 20% Alocări la UAT-uri funcţie de suprafeţe S intravilian ca pondere din S intravilan judeţ.
B3) 60% Alocări la UAT-uri, funcţie de impozite pe venituri pe locuitor în etape succesive, cu media mai mică decât media de judeţ.
În termen de 10 zile de la publicarea Bugetului în Monitorul Oficial va veni Ministerul Finanţelor cu o formulă de alocare.

Ing. Dorin Păran, senator PNL

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • a iesit mr. paran de la naftalina sa faca condiderente?! mai bine sa ne spuna concret ce a muncit el pentru cei care l-au ales in judetul hunedoara, dar concret fara povesti si filozofii sau alte considerente fara sens.
    a fost bine la naftalina, bani multi, munca nimic, dat mare, figuri in cap,realizari zero.
    au dreptate tinerii ca nu mai vor o tara cu toti mosii si mumiile la conducerea ei, sa ne spuna mr paran cati investitori a adus, cate locuri de munca a infiintat sau cate actiuni caritabile a facut din salarul de parlamentar, adica din banii poporului

  • A adus la fel de multi investitori cati a adus Mariana Campeanu, Haralambie Vochitoiu si Cosmin Nicula (cat a fost senator)

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago