Consilierii petrileni, avizati de necesitatea deponeului ecologic

Carmen Cosman

Reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor şi cei ai Consiliului Judeţean Hunedoara au încercat încă o dată să-i convingă pe consilierii opoziţiei de la Petrila de necesitatea amenajării unui deponeu ecologic pe teritoriul acestei localităţi.

Nu sunt multe terenuri
Florin Burnar, director în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, le-a atras atenţia aleşilor locali că nu mai au foarte mult timp la dispoziţie, iar judeţul Hunedoara riscă să piardă o finanţare de 52 de milioane de euro, cât reprezintă investiţia la nivel de judeţ. În plus, acesta a precizat că trebuie realizat un proiect integrat, adică un deponeu pentru nordul Hunedoarei, iar cel de-a doilea, în sudul judeţului. „Nu putem avea un sistem integrat fără Valea Jiului şi, din păcate, nu sunt foarte multe terenuri de dimensiunile necesare amenajării unui deponeu cu o durată de viaţă de 20 de ani. (…) Trebuie să luăm o decizie foarte rapid”, a declarat Burnar, care a precizat că, în urmă cu trei ani, judeţul Hunedoara a mai pierdut o finanţare în acelaşi domeniu. Oficialul le-a explicat consilierilor locali de la Petrila că, incineratorul pe care şi l-ar dori ei iese din discuţie, cel puţin deocamdată, raportat la nivelul de suportabilitate al populaţiei.

Oficial, închisă de doi ani
Necesitatea deponeului a fost subliniată şi de preşedintele CJ Hunedoara sau de edilii din Valea Jiului, care momentan, folosesc groapa de gunoi de la Vulcan, dar termenul maxim de funcţionare a ei este 2016. Iar consultantul angajat de Ministerul Mediului a precizat că a căutat altă locaţie în Valea Jiului, dar nu a găsit, iar un singur depozit de gunoi  care să înglobeze toate deşeurile din judeţ nu se poate realiza.
Concluzia, însă, nu este diferită faţă de ziua anterioară acestei discuţii: consilierii din opoziţie vor să consulte populaţia înainte de a lua decizia finală şi spun că sunt convinşi că locuitorii Petrilei se vor opune.
Până atunci, Petrila mai înregistrează o bilă neagră. Începând cu data de 1 martie, Primăria Vulcan le-a interzis să mai depoziteze deşeurile în groapa lor de gunoi, pe considerentul că „nu merită”. Iar edilii recunosc că, în lipsă de alternativă, folosesc ilegal groapa de gunoi, oficial închisă în acte de doi ani.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

5 minute ago

Înșelătoria „Curierul” face tot mai multe victime

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că pri­mește tot mai multe notificări, mesaje și…

6 minute ago

Bolile care se agravează de Sărbători. Ce i-a trimis pe pacienți în Urgența spitalului județean

Magdalena Șerban Persoanele care suferă de boli cro­nice sunt mai expuse riscului de a ajun­ge…

9 minute ago

An nou, lună nouă, noi sărbătoriți la UAMS Baia de Criș

Magdalena Șerban Asistaţii social de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş (UAMS) vor…

9 minute ago

Au stabilit data alegerilor prezidențiale!

Liderii Coaliției au stabilit cine va fi candidatul lor pentru alegerile pre­zi­dențiale. Crin Antonescu este…

12 minute ago

La Băița, dările locale nu s-au majorat

Magdalena Șerban Taxele și impozitele pentru 2025 nu au suferit măriri la Băița, con­du­cerea publică…

13 minute ago