Sport

Consiliul Campionilor, soluția lui Ioan Suciu pentru a readuce gimnastica românească în top

Ioan Suciu (foto), medaliat olimpic, candidează la funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică în tandem cu marea campioană Gina Gogean (foto). Suciu intenționează să formeze un Consiliu al Campionilor care să readucă gimnastica româ­neas­că acolo unde îi este locul.

Acolo unde îi este locul
Ioan Suciu (47 de ani), medaliat olim­pic, candidează la funcția de pre­șe­dinte al Federației Române de Gimnas­tică în tandem cu marea campioană Gina Gogean care ar urma să dețină pos­tul de vicepreședinte, anunță newsweek.ro.
El a fost componentul primei echipe care a urcat pe podiumul olimpic din istoria gimnasticii masculine româ­nești. Suciu intenționează să formeze un Consiliu al Campionilor care să readucă gimnastica românească acolo unde îi este locul.

Generația de aur
Actual vicepreședinte al FRG, Ioan Suciu este cvadruplu campion euro­pean, vicecampion mondial și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena. El a făcut parte din generația de aur a gimnasticii românești, alături de Marian Drăgulescu, Marius Urzică, Răzvan Șelariu, Dan Potra și Daniel Popescu. Însă debutul lui Ioan Suciu este unul de poveste.
„Înaintea Jocurilor Olimpice de la Sidney, eram în concurs la Campionatul European de la Bremen, fiind rezerva a 2-a la sărituri. Eram sigur că nu aveam să intru în competiție. Fiind a doua rezervă nu aveam nicio șansă. Însă, cu o oră de competiția în sine, la aparatul sărituri au renunțat doi sportivi. Unul a renunțat chiar la începutul competiției, iar al doilea cu un sfert de oră înainte de concurs. Așa că a trebuit să intru pe nepusă masă. Soarta a fost de partea mea, am realizat două sărituri foarte bune și am câștigat concursul”, po­vestește Ioan Suciu.
Acest succes venit pe neașteptate
i-a marcat pozitiv întreaga carieră. Un alt episod memorabil este cel în care, la o competiție înainte de Jocurile Olim­pice de la Atena, l-a învins pe Mariuz Urzică, la cal cu mânere, probă la care Urzică era liderul mondial incontestabil la acea vreme.
„Rezultatele bune ne-au unit și a fost o construcție frumoasă care a culminat cu rezultatul obținut la Jocurile Olim­pice de la Atena”, își amintește Ioan Suciu.

I-a fost și coleg, dar și antrenor lui Marian Drăgulescu
După încheierea carierei spor­tive a fost antrenor al lotului național de se­niori cu care a avut rezultate foarte bune.
„A fost o altă provocare, delicată aș spune, a vieții mele. După ce am în­cheiat cariera de performer, cu medalia de argint la Melbourne în 2005, post Jocurile Olimpice de la Atena, am acce­sat apoi Federația Română de Gim­nastică de pe poziția de director tehnic. În paralel, am fost antrenor la lotul olim­pic, într-o primă etapă.
Desigur acolo l-am antrenat și pe Marian Drăgulescu, el având o carieră lungă în sportul de performanță. Mai apoi am devenit coordonatorul lotului olimpic de gimnastică cu rezultate fru­moase, culminând în 2017, atunci când am încheiat cariera de antrenor cu medaliile de aur și de argint la noi acasă, la Cluj. A fost ceva fabulos.”, ne-a spus Ioan Suciu.

Campionii trebuie să se unească
După cariera sportivă și de antrenor cu rezultate foarte bune, Ioan Suciu a făcut pasul către zona de management sportiv. Ocupația de bază este în cadrul Clubului Dinamo, acolo unde coor­do­nează patru discipline sportive. Cu­noaște, la virgulă, tot ceea ce înseamnă sportul de performanță, pentru că a trecut prin toate etapele la cel mai înalt nivel. Acesta e și motivul pentru care candidează la funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică.
„Trecând prin toate aceste etape, consider că a venit mo­men­tul în care să pot reda gim­nasticii ceea ce mi-a dat de-a lungul tim­pului. Avem o echipă foarte frumoasă, o e­chipă de campioni. Gina Gogean pot spune, fără să gre­șesc, că este cea mai medaliată gim­nastă din România. Eu cred că avem nevoie și de re­pre­­zen­ta­tivi­tate.
Noi, cam­pi­onii, trebuie să ne unim, tre­când prin toate eta­pele. Avem know how-ul care să-l putem implementa și să-l putem livra mai tinerilor cam­pioni. Din echipa fe­derală pe care o propunem mai fac par­te tânărul nostru secretar general, Bogdan Ioniță, care cunoaște toată administrația, bucătăria fe­derală și desigur, Alina Drăgan, al 2-lea vice­pre­șe­dinte, care are extrem de multă ex­periență pe partea de, să le spunem sporturi neo­limpice, ea venind din gimnastica ae­robică.
Trebuie să știți că la noi există mai multe ramuri în gimnastică și vreau să evidențiez mai noile discipline, parkour și trambulină, sport olimpic, de altfel, Vom încerca, împreună, să dezvoltăm și aceste discipline.
Gimnastica este un brand național și atunci noi trebuie să ne extindem și să dezvoltăm tot ce înseamnă gimnas­tică”, a declarat Ioan Suciu.
Pentru a readuce gimnastica româ­neas­că în top, Ioan Suciu crede că, în primul rând, trebuie să fie specializați antrenorii din țară.
„În primul rând trebuie să specializăm tot ce mai avem bruma de antrenor pe care o avem în țară și să încercăm să re­patriem toți acei specialiști care, care, din păcate, o spun, au livrat re­zul­tate, în ultima perioadă, pentru țările în care antrenează”, susține Ioan Suciu.

Cum vor fi atrase fonduri pentru gimnastică
Primul lucru pe care l-ar face dacă va fi președintele Federației Române de Gimnastică va fi să aducă la aceeași masă toată suflarea gimnasticii ro­mâ­nești.
„În primul rând, trebuie să ne așe­zăm la o discuție foarte o­nestă, toată su­fla­rea gim­nas­ti­cii românești. Să discutăm, poate chiar contradictoriu, pentru că din discuții contradictorii se nasc lu­cruri pozitive. Să încercăm să ne iertăm dacă am greșit, pentru că toți facem greșeli și să ne apucăm de mun­că toți laolaltă, pen­tru că nimeni nu poate să facă de unul singur nimic.
Acesta va fi un prim pas și, cu si­gu­ranță, în egală măsură trebuie să ne a­ple­căm foarte serios la tot ce înseamnă structura bugetar – financiară. Și aici m-aș opri la un singur aspect pe care vreau să-l menționez. Trebuie să ne în­dreptăm către autoritățile locale, să creăm parteneriate de lungă durată”, explică Ioan Suciu.

Care este rolul Consiliului Campionilor
Foarte important va fi și rolul Consi­liului Campionilor pe care l-a inițiat Ioan Suciu.
„Am convingerea că la nivel de Consiliu al Campionilor, cum spuneam mai devreme, lucrurile vor fi relativ mai facilă. E altceva când bați la o ușă și vezi că apar Gina Gogean, Corina Ungu­reanu, Cătălina Ponor, Andreea Rădu­canu, nu vreau să supăr pe cineva pentru că avem foarte multe cam­pi­oa­ne, în ideea de a atrage sponsorizări, de a de a crea parteneriate cu tot ce în­seamnă companii private.
În scurt timp cred că trebuie să ne îndreptăm spre o oarecare autonomie, pentru care trebuie să creionăm o inițiativă legislativă pentru o structură de bugetare multi-anuală. În momentul de față aveam un buget anual și, dacă aprobarea acestuia întârzie, și banii vin prin martie-aprilie, ești în imposibi­li­ta­tea de a-ți desfășura activitatea. Cu o structură de buget multi anual, avem o siguranță și putem pregăti mai bine Jocurile Olimpice care se desfășoară din 4 în 4 ani”, a punctat Ioan Suciu.
Consiliu Campionilor va a­vea și un impact mare pentru imaginea FRG. Prezența cam­pioanelor și campionilor gim­naști români va atrage cu si­gu­ranță atenția asupra aces­tui sport.
„Să facem un exercițiu de ima­gi­nație. Când apare un mare campion în fața unor copii la o școală, co­pii îl pri­vesc ca pe un ex­em­plu, ca pe un idol. Cred că esența acestei re­cons­trucții este de a încerca să transmitem această ener­gie a campionilor, dorința de a crește și de a ajunge undeva, de a face pașii spre marea per­formanță”, a mai spus Ioan Suciu.

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Viitorul României începe cu responsabilitate. Crin Antonescu – susținut de Laurențiu Nistor

În România anului 2025, oamenii nu mai au răbdare pentru lozinci și promisiuni deșarte. Au…

18 ore ago

Policlinica de la spitalul devean, modernizată din bani europeni. Consiliul Județean Hunedoara vrea performanță ca în centrele universitare

Magdalena Șerban În ultimii ani, conducerea Consiliului Județean Hunedoara a pus o cărămidă uriașă la…

2 zile ago

Ambulatoriu modern la Spitalul Județean de Urgență Deva

Consiliul Județean Hunedoara continuă investițiile în infrastructura de sănătate. De astăzi, ambulatoriul de specialitate (policlinica)…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii pe la colțuri că a fost bă­taie în toată regula între doi soți,…

3 zile ago