Până în data de 31 martie 2019, sistemul de gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ, un proiect implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, finanţat din fonduri europene, va trebui să funcţioneze la parametri normali. În sensul în care, atât deponeul ecologic de la Bârcea Mare, cât şi cele patru zone de colectare a deşeurilor vor trebui să aibă operatori desemnaţi în urma procedurilor de licitaţie publică.
Blocaţi aproape un an
Potrivit administratorului public al judeţului, Dan Stoian, săptămâna viitoare, caietul de sarcini pentru desemnarea operatorului la deponeul ecologic va fi postat în SEAP pentru a treia oară. La primele două încercări, anumite condiţii din caietul de sarcini au fost contestate de firme interesate să participe la licitaţie. Astfel, societatea Retim Ecologic Service SA a formulat contestaţie, iar într-un final i-a fost admisă, printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia. În aceste condiţii, administraţia judeţeană a fost obligată să refacă documentaţia referitoare la „studiul de fundamentare, prin prezentarea unei analize economico-financiare matematic justificată prin calcule, cu luarea în considerare a tarifelor maximale şi a veniturilor din punct de vedere al asigurării echilibrului între venituri şi costuri, respectiv al asigurării fezabilităţii financiare şi economice a contractului”, se arată în decizia Curţii. Timp de aproape un an, cei de la CJ Hunedoara au aşteptat motivarea hotărârii instanţei, pentru a şti cum să procedeze în continuare.
Obligaţi la garanţii financiare
„Un an am stat blocaţi, aşteptând motivarea. A trebuit să refacem calculele pentru analiza cost-beneficiu. Firma de consultanţă, Avensa, trebuie să-mi prezinte concluziile. Săptămâna viitoare vom avea documentaţia finalizată şi o vom urca pe SEAP. De data aceasta nu cred că vor mai fi contestaţii. Mai ales că a intrat în vigoare obligaţia contestatorului să depună o garanţie financiară de doi la sută din valoarea proiectului, pe care o pierde în cazul în care nu i se admite contestaţia. În acest caz, vorbim de câteva milioane de lei. Retim a contestat tarifele de operare pe motiv că ar fi prea mari şi nu ar fi sustenabile. Termenul limită pentru desemnarea operatorilor atât la deponeu, cât şi pentru cele patru zone de colectare, este de 31 martie 2019. Depăşirea acestuia, în cazul în care nu va fi devansat, ar putea atrage penalităţi financiare”, a declarat Dan Stoian. Acesta a mai precizat că, dacă nu va fi contestat, din nou, caietul de sarcini, după circa 30 de zile, vor putea fi deschise ofertele, implicit va fi desemnat câştigătorul licitaţiei. Procedurile pentru stabilirea operatorului la deponeul de la Bârcea Mare au început în aprilie 2016. Între timp, deponeul a fost pus în funcţiune cu un operator provizoriu, deoarece gropile de gunoi din periferia oraşelor fuseseră închise, iar alt loc de depozitare a deşeurilor nu exista în judeţ. Proiectul de gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ, finanţat din bani europeni, a presupus construirea deponeului ecologic, a unor staţii de sortare, precum şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…