Construirea deponeului ecologic de la Bãcia nu va fi blocatã

Natalia Bumbac

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara pot răsufla uşuraţi, asta, după ce riscul ca proiectul prin care se doreşte crearea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţ nu va fi blocat.
Ieri, Tribunalul Cluj a făcut publică soluţia pe scurt din dosarul în care a fost contestată legalitatea avizului de mediu eliberat pentru construirea deponeului ecologic de la Băcia. Este vorba de procesul în care Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a fost chemată în instanţă de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), un ONG ecologist din Cluj-Napoca şi Asociaţia Islazu Nou – Tâmpa, CJ Hunedoara având calitatea de intervenient.
Sentinţa nu este definitivă
Potrivit reprezentantului Biroului de presă al Tribunalului Cluj, cererea de anulare a avizului de mediu formulată de cei doi reclamanţi a fost respinsă. În schimb, a fost acceptată cererea de intervenţie accesorie din partea CJ Hunedoara. Hotărârea dată ieri de Tribunalul Cluj nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la instanţa superioară.
În paralel cu procesul prin care s-a cerut anularea avizului de mediu eliberat de APM Hunedoara pentru construirea deponeului ecologic de la Băcia, CIDRM şi Asociaţia Islazu Nou -Tâmpa au mai deschis o acţiune în instanţă prin care cer suspendarea actului administrativ. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Cluj, iar potrivit reprezentantului Biroului de presă al instanţei, este vorba de un nou proces prin care se cere suspendarea avizului de mediu până la pronunţarea unei sentinţe definitive în primul dosar.
Pierderi financiare importante
Trebuie menţionat că, realizarea sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţul Hunedoara este cel mai important proiect derulat din fonduri europene. Blocarea sau întârzierea lucrărilor la acest proiect ar putea duce la pierderi de zeci de milioane de euro pentru judeţ. Un alt aspect care trebuie amintit este faptul că CIDRM din Cluj-Napoca este acelaşi ONG care a contestat legalitatea avizului de mediu eliberat pentru staţia de cogenerare de la Aqualand. În acest caz, reclamanţii au avut câştig de cauză, fapt care a dus la închiderea staţiei de cogenerare care producea energie pentru funcţionarea complexului acvatic. Din acel moment, baza de agrement a înregistrat pierderi financiare semnificative, fiind nevoie de susţineri consistente din partea bugetului local al municipiului Deva pentru a nu fi închisă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

23 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

23 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

23 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

23 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

23 de ore ago