Container pirotehnic mobil, la INSEMEX Petroșani
Magdalena Șerban
La Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a fost adus un container în care vor fi dezamorsate proiectilele ce provin din război, descoperite destul de des pe teritoriul României. Experimentul de verificare a acestuia a reunit nu doar specialiști ai instituției, ci și experți de la ISU București. Este de tip mobil și va constitui un sprijin oriunde va fi nevoie.
Premieră națională
„Dacă privim puțin în istoric, tone de muniții neexplodate trebuie distruse, mai mereu fiind identificate în diverse colțuri ale țării. Proveniența lor este cu precădere din cel de-al Doilea Război Mondial.
Legat de containerul pirotehnic, toate testele la care este supus sunt pentru a i se stabili rezistența ca mai apoi să poată fi dus în locurile în care trebuie dezamorsată muniția găsită. Este drept că procedura clasică, practicată până în prezent, era destul de greoaie, implicând ca muniția descoperită să fie depozitată, iar ulterior, în mod structurat, să fie trimisă către locațiile speciale în care putea fi distrusă. Armatele statelor din UE au adoptat deja cu succes, de destulă vreme, folosirea containerelor de acest gen. Așa că atât puterea exemplului reușit cât și găsirea unei soluții optime și de actualitate, toate au constribuit la concretizarea unui astfel de demers. Continuăm să milităm pentru siguranță, dar în egală măsură și pentru aplicarea ultimelor noutăți practicate în mediul nostru profesional”, a afirmat dr. ing. George Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedinte al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă. De menționat că acest container urmează să fie achiziționat de către ISU, fiind testat de cei de la INSEMEX în poligonul aflat în zona Maleia, din Valea Jiului, specialiștii unității de cercetare făcând zeci de experimente în urma cărora parametri obiectivului au suferit modificări în funcție de gradul de răspuns. Pe de altă parte, potrivit celor de la ISU Bucrești, la nivel național, anual există cam 2.000 de intervenții pe palierul pirotehnic, iar în medie, pe intervenție, se vorbește de 20 – 25 de mii de elemente de muniție, fără cartușe.