Actualitate

Containere pentru locatarii blocurilor din Aninoasa care riscă să pice la cutremur

Adriana Năstase

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, împreună cu re­prezentanții structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara, reprezentanții primăriei orașului Aninoasa și re­pre­zentanții Inspectoratului de Stat în Construcții Hunedoara, s-au deplasat ieri la vechea colonie minieră unde se află cele 11 blocuri de locuință aflate în stare avansată de degradare, ac­cen­tuată de cutremurele din pe­rioada 13 – 22 februarie 2023.

 

Nu este o decizie ușoară

„Suntem la Aninoasa, alături de oameni. Și azi noapte a avut loc un cutremur. Sunt aici pentru a le spune că sunt conștient de această situație delicată. Decizia de a părăsi propria lo­cuință nu este una ușoară, însă în­cer­căm să îi convingem că alternativele pe care le oferim le vor proteja viața. Ce se întâmplă dacă va avea loc un nou cutremur de o magnitudine medie sau mare și clădirile se prăbușesc peste acești oameni? Guvernul României, împreună cu autoritățile de la nivel lo­cal, se implică activ pentru a crea con­dițiile necesare pentru ca acești oa­meni să locuiască în siguranță și în condiții normale, temporar. Interesul nostru este să protejăm cât mai multe vieți! Concret, chiar în acest moment am identificat locațiile unde pot fi am­plasate containerele modulare, care permit accesul la rețeaua de utilități. Vom aduce primele containere în Ani­noasa, iar mai apoi vom asigura ne­ce­sarul pentru toate persoanele care trebuie relocate”, susține prefectul de Hunedoara. Ieri, primele două contai­ne­re au ajuns la Aninoasa.

Peste 550 de persoane

Reamintim că, peste 550 de per­soane, care locuiesc în 11 clădiri din ora­şul Aninoasa, trebuie evacuate din cauza stării avansate de degradare în care se află imobilele, situaţie ac­cen­tuată în urma cutremurelor care au avut loc în Gorj şi care au fost resimţite şi în Valea Jiului, a informat Prefectura Hunedoara. „În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a oraşului, locuiesc 562 per­soane, dintre care 118 sunt copii. Asu­pra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie apli­cată procedura evacuării”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.
Potrivit informaţiilor primite de la autorităţile locale, locatarii nu vor să fie evacuaţi şi refuză acest lucru, sub sem­nătură. În acest caz, instituţiile nu pot obliga cetăţenii să facă un lucru îm­po­triva voinţei lor, a precizat sursa citată.
De aceea, începând de joi dimineaţa, au fost afişate, la loc vizibil, materiale de informare preventivă cu privire la ris­curile la care se expune populaţia ce re­fuză evacuarea.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura