Contract în forţă pentru huila de la Paroşeni, Petrila şi Uricani

Volodia Macovei

Vineri seara, după două zile de blocare în subteran, cei peste 1.000 de mineri de la Paroşeni, Petrila şi Uricani au ieşit la suprafaţă, spre uşurarea familiilor îngrijorate. Rezultatul conflictului de muncă este un contract pe cărbunele extras la aceste exploatări până la sfârşitul anului 2013 şi demisia directorului general al Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor Valea Jiului (SNÎMVJ), Petru Drăgoescu, înlocuit rapid cu Aurel Anghel.

Politica oilor, în alb şi negru
Toată nebunia contractelor de preluare a cărbunelui extras în Valea Jiului a pornit din momentul în care minele considerate viabile au fost absorbite în Complexul Energetic Hunedoara (CEH), asigurându-şi astfel, preferenţial, vânzarea producţiei, celelalte mine, ce au rămas în SNÎMVJ, devenind „oaia cea mai neagră”. Asta, în condiţiile în care CEH nu mai dorea să apeleze la producţia lor, având deja şi stocuri importante, inclusiv din import.
Iată, însă, că lucrurile s-au schimbat, după ce peste 1.000 de mineri s-au blocat în subteran şi au recurs inclusiv la greva foamei, pentru a nu fi lăsaţi fără pită.

Ce nu se putea joi, s-a putut vineri
Astfel, s-a ajuns la un compromis – care putea fi făcut cu mult înainte de acest conflict periculos –, semnându-se vineri un contract de livrare a cărbunelui către (CEH), contract ce garantează preluarea producţiei de huilă realizată de minele Paroşeni, Petrila şi Uricani până la sfârşitul anului.
„Avem un contract de livrare de cărbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cărbune şi la un preţ de 57 lei/Gcal luna aceasta, urmând ca preţurile pe luna viitoare să fie stabilite în baza unui algoritm, prevăzut în acest contract. E un lucru bun şi asigură o continuitate a activităţii de extracţie până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos. Liderul sindical spune că nu se ajungea în această situaţie, dacă nu se „întindea coarda” şi dacă exista „mai multă voinţă politică”.

Totuşi, se poate?
Aurel Anghel, cel care l-a înlocuit pe Petru Drăgoescu la conducerea SNÎMVJ, a declarat că acest contract semnat şi modul de calcul al preţului asigură funcţionarea celor trei unităţi miniere în continuare şi, mai ales, fondul de salarii pentru mineri. Deja, conform declaraţiilor oficiale, primele 1.000 de tone de huilă din acest nou contract au fost livrate către termocentralele Paroşeni şi Mintia în seara semnării contractului.

 

„Vinovaţi sunt şi cei care au importat cărbune”
Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că este bine pentru oameni că a fost stins conflictul şi că s-au putut întoarce la familiile lor, dar problema este departe de a fi rezolvată, în condiţiile în care un conflict de muncă are ca sursă tensiuni şi complicaţii politice. „Se pare că neînţelegerile din interiorul USL, conflictul permanent dintre PSD şi PNL, se răsfrâng asupra economiei şi mai ales, asupra oamenilor. În cazul acestui conflict, despre care vorbim, nimic nu este clar, atâta timp cât nu sunt scoşi în faţă vinovaţii pentru importurile de cărbune energetic, deoarece aceste importuri sunt cele care au diminuat cererea de huilă de Valea Jiului şi au generat o situaţie periculoasă. Corpul de Control al prim-ministrului trebuie să ancheteze acest caz şi să ne spună cine sunt vinovaţii. Eu, împreună cu colegii mei, vom urmări atent ce se întâmplă în continuare şi vom cere limpezirea situaţiei. Mă bucur că a fost încheiat conflictul, mă bucur pentru oameni, pentru familiile lor. Dar nu trebuia să se ajungă în această situaţie extremă, la asemenea forme de protest, or, asta se putea doar dacă guvernul îşi făcea treaba corect, cu gândul la oameni şi nu la interesele politice”, spune senatorul Haralambie Vochiţoiu.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago