Contractul cadru cu CJAS, blocat de medicii de familie
Carmen Cosman
Cei mai mulţi medici de familie din judeţul Hunedoara nu vor să semneze noul contract-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, chiar dacă ieri a expirat termenul până la care puteau să o facă. Reprezentanţii CJAS Hunedoara sunt de părere că se va merge pe acte adiţionale, care vor prelungi vechile contracte.
Sunt mai multe nemulţumiri
Nemulţumiţi de mai multe prevederi incluse în contractul–cadru, pe care ar trebui să-l semneze cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, despre care susţin că afectează în mod direct pacienţii, dar şi veniturile cabinetelor, mulţi medici de familie din judeţ nu au semnat acest contract. Medicii au mai multe obiecţii, însă, nemulţumirea principală se referă direct la pacienţi. “Problema nu este legată neapărat de scăderea venitului pe cabinet, ci mai ales, de faptul că pacientul va fi foarte dezavantajat. Nimic nu este pentru pacient, căruia i se îngrădeşte adresabilitatea la medicul de familie”, a precizat dr. Lucia Lăpuşcă. Aceasta a subliniat că, în actualele condiţii, pot să consulte 20-24 de pacienţi pe zi, dar şi după depăşirea acestui număr, se puteau elibera reţete pentru alţi pacienţi, cuprinse în contractul cu Casa de Asigurări. Acum, se menţine această prevedere conform căreia medicii de familie pot consulta, doar 20 de bolnavi pe zi, şi doar pentru aceştia vor mai putea fi eliberate reţete pentru medicamente compensate şi gratuite. O altă nemulţumire se referă la faptul că reţetele gratuite şi compensate se vor elibera doar pentru o boală cronică şi nu pentru un pacient cronic, iar medicii atrag atenţia că un asemenea bolnav are nevoie, de regulă, de mai multe medicamente.
Fiecare îşi urmăreşte interesul
Reprezentanţii CJAS Hunedoara nu sunt însă foarte îngrijoraţi de situaţia generată de noul contract – cadru. Silvia Ghenea, directorul instituţiei, este de părere că până la semnarea contractului, se va merge pe acte adiţionale. “Cred că, în cele din urmă, majoritatea vor semna contractul. În fiecare an, s-a întâmplat la fel înainte de semnarea contractului. Până la urmă, sunt două părţi contractante, care negociază. Dânşii îşi urmăresc, bineînţeles, interesul financiar, iar pe de altă parte, Casa vrea ca serviciile să fie cât mai eficiente, iar plăţile cât mai realiste”, a declarat Silvia Ghenea.
În judeţul Hunedoara, funcţionează acum 243 de cabinete ale medicilor de familie.
„Fiecare îşi urmăreşte interesul”
Si noi la fel !!!
Ar fi bine, ca repede sa ne anunte si pe noi cei care nu mai vor sa semneze contractele, ca sa stim si sa ne transferam la cei care mai vor sa faca ceva in tara asta!!!
Cei care nu vor si nu le mai place, sa ne lase!
Macar sa stim si noi cu cine mai raminem !!!!
@tavi I
Macar ai citit noul contract?
Pe langa faptul ca diminueaza veniturile la medici, au de suferit si pacientii.
Retetele pentru cronici vor fi eliberate la 3 luni. Sa vedem cati pensionari isi permit sa plateasca tratamentul pe 3 luni. Si daca se schimba schema de tratament dupa 1 luna, pot sa arunce medicamentele.
Toate consultatiile care depasesc cele 20 de programari zilnice, pe langa faptul ca vor plati consultatia, nu vor mai beneficia de retete si bilete de trimitere gratuite.
Si altele, dar trebuie sa le citesti inainte de ati da cu parerea.
@ Eu!
Nici nu vreau sa-l citesc si nu ma intereseaza, medicul care vrea sa ia bani sa presteze servicii de calitate, asta ma intereseaza!
Daca nu vrea sa lase locul liber ca avem absolventi de medicina suficienti, daca nu sa importam, din aia mai mici si cu ochii galbeni. Sunt seriosi, mai putin mofturosi , putin orez , niste legume…Si au si metode alternative cu medicamente mai putine si mai ieftine !
@tavi I
Stiam eu ca esti doar un portocaliu bagator de seama.
Nici nu ma mai mira ca nu citesti nimic, dar stii de toate.
Remuneratia medicilor era doar un aspect din cele mentionate de mine. Restul te privesc si pe tine si pe toti pacientii.
De fapt am uitat ca tu esti cu pensia marita si cu putere de cumparare ca si acum 50 de ani.