Comunitate

Orăștie: verde la plata taxelor și impozitelor locale

Magdalena Şerban

Gura târgului e tare bogată, mai ales atunci când se aruncă vorbe în vânt. Administraţia publică din Orăştie a fost acuzată că după ce s-a văzut cu sacii în căruţă şi a trecut de hopul alegerilor locale şi parlametare s-a apucat de majorat impozitele. Edilul-şef Ovidiu Laurenţiu Bălan (foto) vine cu unele lămuriri, astfel ca oamenii să fie informaţi corect şi oficial.
„La toate impozitele şi taxele a fost aplicată o cotă de 3,8 procente, respectiv rata inflaţiei, conform Codului Fiscal. Nu e după cum vrem, ci după cum prevede legea şi suntem obligaţi să o respectăm prin actualizarea valorilor. Tre­buie ca populaţia să ştie că am modificat doar im­pozitele pentru clădirile aparţinând persoa­ne­lor fizice la nivelul taxelor din celelalte lo­calităţi din judeţul Hunedoara, şi nu am abor­dat cifre după cum ne taie capul. De altfel, asta s-a petrecut în cazul tuturor localităţilor din ţară. Nu am umblat la cotele de impo­zi­tare, aceastea rămânând la fel ca în anul an­terior pentru clădiri-persoane juridice, tere­nuri, autoturisme, taxe avizare etc. Astfel, pentru a diminua discrepanţa dintre nivelul de impozitare aplicat în municipiul Orăştie com­parativ cu alte localităţi din judeţ, doar pentru clă­dirile aparţinând persoanelor fizice (rezi­denţiale) s-a făcut ajustarea cotei de impo­zitare de la 0,08 la sută la 0,10 la sută ”, a explicat Ovidiu Laurenţiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.
Acesta a oferit spre exemplificare cazul unui apartament de 65 de metri patraţi – suprafaţă utilă, situat în zona A, în bloc cu peste trei etaje şi opt apartamente şi cu o vechime sub 30 de ani. Pentru impozitare, municipiile Deva şi Hunedoara au aplicat o cotă la fel ca şi Orăştie, adică între 0,10 – 230 lei, municipiul Petroşani are o cotă de impozitare uşor mai mare, mai exact de 0,11 – 253 lei, municipiul Brad înregistrează o cotă de impozitare de 0,08 – 184 lei, iar lista continuaă. În 2020, pen­tru acelaşi apartament, suma datorată la Orăştie, conform Codului Fiscal a fost de 184 lei.
„Doresc să le mulţumesc tuturor celor care an de an îşi achită la timp obligaţiile fiscale, iar pe restanţieri îi rog ca dincolo de somaţiile şi înştiinţările primite, să conştientizeze că trăim într-o comunitate, iar orice pas înainte îl putem face doar împreună şi doar dacă suntem uniţi. Având pe rol foarte multe investiţii câştigate din fonduri europene şi pe filieră guver­na­men­tală, e nevoie de cofinanţări şi sunt cheltuieli nedecontabile pe care trebuie să le asigurăm din bugetul propriu. Aşa că depindem în mod cert de colectarea dărilor. Amintesc că startul a fost dat în 12 ianuarie, iar pentru plata cu anticipaţie a tuturor impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021, până în 31 martie se acordă pentru persoanele fizice o bonificaţie de zece procente. Se pot achita cu cash, la se­diul administrativ, cu cardul sau în regim online. Vă aşteptăm”, a subliniat edilul.
După cum se ştie, municipiul Orăştie este înregistrat încă din 2017 în „Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impo­zitelor utilizând cardul bancar” (S.N.E.P.), con­tribuabilii având astfel posibilitatea de a achita prin intermediul platformei online ghiseul.ro, portal în baza căruia persoanele fizice şi persoanele fizice autorizate pot efectua plăţi prin internet, cu carduri bancare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura