Actualitate

Controversata lege care amnistiază evaziunea sub un milion de euro, promulgată de Klaus Iohannis ­

Președintele Klaus Iohannis a pro­mulgat legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare. Actul normativ a fost contestat atât de instanța supremă, cât și de opoziție. Curtea Constituțională a respins se­si­zările, pe motiv că legea face trecerea spre „teoriile moderne” ale Dreptului, care au ca obiectiv principal re­cu­pe­rarea prejudiciului, nu condamnarea făp­tașilor, scrie hotnews.ro

Maximum 30 de zile
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea ca­pa­cităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/ 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Potrivit noilor prevederi în cazul in­frac­țiunilor privind evaziunea fiscală, „dacă până la expirarea unui termen de maxi­mum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un pre­ju­diciu datorat bugetului general con­so­lidat de până la 1.000.000 euro, pre­ju­diciul majorat cu 15 la sută din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin pla­tă efectivă, fapta nu se pedepseşte”, au stabilit deputaţii.
În această situaţie, organele com­pe­tente nu vor sesiza organele de urmărire penală.
De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este aco­perit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”. „Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţio­nale, se poate aplica pedeapsa cu amen­da”, se mai prevede în actul normativ adoptat. De menționat este că pre­ve­derea de mai sus a fost introdusă la Senat, varianta inițială a proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se referea la suma de 100.000 de euro și nu 1 milion de euro cum au in­trodus senatorii.

Legea i-ar putea
scăpa de pușcărie pe majoritatea evazioniștilor
Potrivit Profit.ro, în 2022, ANAF a se­sizat organelor de urmărire penală 432 de cazuri, pentru prejudicii cauzate sta­tului în valoare totală de 1,03 miliarde de lei, sesizările penale urmând unor con­troale Antifraudă – 194 și de Inspecție Fiscală – 238.
Media pentru cazurile de sesizări pe­nale este de aproape 600.000 de euro la Antifraudă și de aproape 400.000 de euro la Inspecție Fiscală, ceea ce în­seamnă că, potrivit modificărilor aduse de Parlament scapă de pedeapsa cu închisoarea pe aproape toți cei care au comis infracțiuni de evaziune, notează sursa citată.

Opoziția și Curtea Supremă au contestat legea
Opoziția acuză PSD și PNL că dezin­cri­minează evaziunea fiscală și invocă un articol care prevede că cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar îna­poiază banii scapă nepedepsiți, iar USR și Forța Dreptei au contestat-o la CCR. O altă sesizare a fost depusă de Înalta Curte de Casație și Justiție.
„O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una din­tre ele. Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România. Uitați-vă pe ce ați votat. Îi ajutați pe marii evazioniști de la 100.000 de euro până la 1 milion de euro pui banii în buzunar, prejudiciu și dacă vine organul de control i-ai plătit a doua zi și ai scăpat fără niciun leu de amendă penală măcar, fără nicio sancțiune. Mai mult de atât scădeți pedepsele pentru evazioniști”, a acuzat deputatul USR Stelian Ion.
Deputatul Forța Dreptei, Ionel Dancă a calificat legea drept una nocivă pentru oamenii cinstiţi din România.
„Este o invitaţie la hoţie pe care o face majoritatea PSD-PNL prin acest proiect de lege. Să ne fie clar tuturor, este, pur şi simplu, în firea PSD să încurajeze hoţia în România, de la corupţia în administraţia publică centrală şi locală, până la corupţia din zona afacerilor, contractelor cu statul pe care le patronează PSD-ul”, a spus deputatul.
În martie, Curtea Constituțională a res­pins sesizările și a declarat modific­ă­rile legislative drept constituționale. Potrivit CCR, legea face trecerea spre „teoriile moderne” ale dreptului, care au ca obiectiv principal recuperarea preju­di­ciului, nu condamnarea făptașilor.

Ce prevede noua lege
Potrivit noilor prevederi, va constitui in­fracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă ne­re­ţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.
De asemenea, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă urmă­toa­rele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evi­denţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază ope­raţiuni reale ori evidenţierea altor ope­raţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a da­telor, in­­clusiv cele elec­tro­nice.
Aceeaşi pe­deap­să va fi aplicată şi pentru „fo­losirea de către contri­bu­a­bil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura elec­tro­nică RO e-Factura, în vederea creării apa­renţei de legalitate a unor operaţiuni fic­tive sau disimulării cir­cui­tului tranzac­ţio­nal real al bunurilor/ser­viciilor; utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conec­tate la sistemul infor­matic naţional de supraveghere şi mo­nitorizare a datelor fis­cale, potrivit legii, sau alterarea apara­telor de marcat elec­tronice fiscale pen­tru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale”.
În aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la expirarea unui termen de ma­ximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un pre­judiciu datorat bugetului general con­solidat de până la 1.000.000 euro, pre­judiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”, au stabilit deputaţii.
În această situaţie, organele com­pe­tente nu vor sesiza organele de urmărire penală.
De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este aco­perit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”.
„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se mai prevede în actul normativ adoptat.
Totodată, „dacă ulterior primului ter­men de judecată şi până la judecarea de­fi­nitivă a cauzei prejudiciul cauzat este aco­perit integral, prin plată efectivă, limi­tele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime”.
Proiectul mai prevede că în cazul săvârşirii acestor infracţiuni „prin care s-a cauzat un prejudiciu ce nu depăşeşte 1.000.000 de euro, în echivalentul mo­nedei naţionale, dacă în cursul urmăririi penale prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adau­gă dobânzile şi penalităţile, este aco­perit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dis­poziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală”.

Pragul de evaziune pe vremea lui Dragnea – 100.000 de euro
Un proiect de lege similar a fost depus în Parlament, în 2017, pe vremea când Liviu Dragnea era președinte al Camerei Deputaților.
Legea inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu a fost votată în ultima zi a fostei legislaturi și prevedea că dacă inculpații pentru evaziune fiscală care au produs un prejudiciu de până în 100.000 de euro îl achită integral, scapă doar cu amendă în loc de închisoare. Mai mult, dacă dau 20 la sută în plus, indiferent de cuantumul evaziunii, fapta nu se mai pedepsește deloc. (A.N.)

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

6 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

7 zile ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago