Odată cu demararea proiectului prin care se doreşte crearea unui sistem de gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ, s-a stabilit şi modul în care acestea vor fi colectate de către operatorii de salubritate. Astfel, judeţul a fost împărţit în patru zone, care vor fi atribuite prin licitaţie publică unor patru operatori, lucru care-i nemulţumeşte pe mai mulţi primari din judeţ. Unii acuză faptul că nu au fost consultaţi pe această temă, alţii invocă actualele contracte pe care le au cu firmele de salubritate şi care expiră abia peste câţiva ani, sau doresc să-şi administreze singuri acest serviciu.
Nu au fost consultaţi
Primarul municipiului Hunedoara se numără printre cei care preferă să gestioneze în regim propriu serviciul de salubritate, explicând că nu există nici o bază legală prin care lucrurile ar putea fi schimbate. „Am înfiinţat serviciul propriu de salubritate, odată cu expirarea contractului avut cu o firmă privată, prin care am prevăzut gestionarea tuturor deşeurilor din municipiu. În acelaşi proiect, am prevăzut şi o staţie de compost a deşeurilor, pe care mai apoi le vom preda la deponeul ecologic. Nu cunoaştem în baza cărei legi judeţul a fost împărţit în patru zone care urmează a fi licitate către patru operatori privaţi. Sunt multe lucruri neclarificate, spre exemplu, care au fost criteriile care au stat la baza zonării? De ce o singură diviziune cuprinde 55 la sută din suprafaţa judeţului, iar teritoriul rămas a fost împărţit în trei? Sunt nişte lucruri care nu se leagă aici. Nu am fost consultaţi în privinţa acestor aspecte. Ni s-a prezentat cu doi ani în urmă proiectul Sistemului de management integrat al deşeurilor, pentru care am semnat un document de poziţie şi cam atât. Rămânem membri în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), plătim cotizaţia, dar ne vom transporta singuri deşeurile. Conform contractului, am epuizat baza legală prin care să delegăm serviciul de salubritate unui alt operator, nu mai putem delega acest serviciu”, a afirmat Viorel Arion (foto), primarul municipiului Hunedoara.
Se pierd banii de la UE
Pe de altă parte, Ioan Prip, directorul executiv al ADI Sistemul de management al deşeurilor Hunedoara, îi condiţionează cu pierderea banilor de la UE, pe primarii care nu vor respecta condiţiile prevăzute în proiectul de finanţare. Acesta susţine că odată intrat în proiect, nu mai poţi da înapoi, doar cu riscul de a fi pasibil de plata banilor care au fost deja cheltuiţi până în acest moment. „În documentele de asociere, municipiul Hunedoara, ca şi toate celelalte unităţi teritorial administrative, şi-a luat angajamentul că va respecta toate condiţiile din proiectul de finanţare. Cei care încalcă proiectul vor trebui să returneze banii care au fost deja cheltuiţi. Or, acum, când suntem la jumătate de drum, nu mai putem da înapoi. Studiul de oportunitate a fost făcut public de mai bine de o lună, iar fiecare primărie trebuia să formuleze propuneri sau obiecţii de care putem ţine cont”, argumentează Ioan Prip, directorul executiv al ADI Deşeuri.
Cum pot beneficia GRATUIT locuitorii județului Hunedoara si nu numai de beneficiile AERULUI SĂRAT ?…
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…