Capitala Danemarcei, Copenhaga, este una dintre cele mai cosmopolite şi interesante capitale din Nordul Europei şi este un centru de interes al întregii Scandinavii. Oraşul este una dintre cele mai vechi capitale de pe continent şi are un aer de regalitate care îl învăluie, monarhia din Danemarca fiind cea mai veche din lume.
Capitala Danemarcei aşteaptă să fie descoperită la pas prin plimbări pe străzile şi canalele ce datează încă din secolul al 17-lea, sau prin vizitarea muzeelor sale cu expoziţii tematice dintre cele mai variate. Bucătăria daneză este foarte gustoasă, făcând deliciul gurmanzilor, iar pentru cei care iubesc shopping-ul există o mulţime de opţiuni. Într-un cuvânt, nu există o limită la lucrurile pe care le puteţi vedea sau face în capitala daneză, iar transportul public face foarte uşoară explorarea capitalei şi a împrejurimilor sale.
Cum ajungem în Copenhaga
Fireşte, cel mai rapid şi mai comod ajungi la Copenhaga cu avionul. Pentru locuitorii judeţului Hunedoara, cele mai apropiate aeroporturi de unde pleacă aeronave spre Copenhaga sunt cele din Sibiu, Timişoara sau Cluj. Cu autocarul sau maşina personală, cel mai scurt şi folosit traseu spre Copenhaga este pe ruta Arad, Szeged, Budapesta, Bratislava, Praga, Dresda, Berlin, Rostock, de aici, cu feriboatul, până la Gedser (Danemarca), şi de aici mai departe cu maşina pe ruta Nycobing, Copenhaga. Distanţa pe această rută este de 1.767 de kilometri.
Obiective turistice
Obiectivele turistice din Copenhaga sunt foarte multe la număr şi foarte variate, reuşind astfel să stârnească interesul mai tuturor categoriilor de turişti. Vă prezentăm pe cele care se bucură de cea mai mare popularitate în rândul celor care vizitează capitala Danemarcei.
Mica Sirenă. În apropiere de pontonul Langelinje se găseşte una dintre cele mai importante atracţii turistice din oraşul Copenhaga. Este „Mica Sirenă”, o statuie din bronz, de 125 cm înălţime şi 175 kg, care a devenit un adevărat simbol pentru capitala Danemarcei. Statuia din 1913 a fost un cadou oferit oraşului Copenhaga de către berarul Carl Jacobsen. În 23 august 2013, Mica Sirenă a împlinit 100 de ani de când atrage un număr impresionant de turişti în această parte a oraşului.
Grădinile Tivoli se află la doar câteva minute de mers pe jos de Primăria oraşului Copenhaga şi fiind foarte aproape şi de Gara Centrală, înseamnă că este un loc unde turiştii pot ajunge foarte uşor. Tivoli este al doilea cel mai vechi parc de distracţii din lume şi în acelaşi timp, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Copenhaga. Parcul de distracţii abundă în atracţii, oaze de verdeaţă, mâncare de calitate, concerte rock şi multe altele.
Zona Christiania este fără îndoială una dintre cele mai populare atracţii turistice din Danemarca. Această zonă foarte controversată este adorată de foarte mulţi oameni, însă a fost un subiect foarte îndelung dezbătut, în special datorită punctului de vedere libertin al localnicilor când vine vorba de haşiş şi din cauza unor incidente violente sporadice şi nedorite. Christiania a luat naştere în 1971, când un grup de oameni a tăiat o gaură în gardul unităţii militare din Badmandsgade. În curând, zona a devenit cunoscută pentru strada Pusher, locul de unde se putea cumpăra foarte uşor haşiş şi marijuana, însă nu şi droguri mai puternice. Astăzi, mulţi dintre primii oameni care s-au stabilit aici încă trăiesc în acest sat, iar zona are un aer specific anilor 70. În jur de 1.000 de oameni locuiesc în Christiania şi în fiecare an, peste jumătate de milion vin să viziteze acest veritabil obiectiv turistic.
Stroget. Cea mai mare zonă de shopping din Copenhaga este concentrată în câteva străzi şi pieţe din centrul oraşului, ce poartă numele de Stroget. Este una dintre cele mai lungi zone exclusiv pietonale din Europa, unde shoppingul este la el acasă, aici găsindu-se o varietate mare de magazine; de la magazine cu produse extrem de acceptabile ca preţ, până la cele mai exclusiviste şi scumpe branduri internaţionale. Stroget are o lungime de 1.1 kilometri şi se întinde de la Piaţa Primăriei (Radhuspladsen) până la Kongens Nytorv.
Portul Nyhavn. Pe perioada verii, Nyhavn este locul ideal pentru a vă bucura de o cină perfectă din preparate proaspete. Localnicii preferă să îşi cumpere o bere de la magazinele din apropiere şi să îşi odihnească picioarele pe ponton în timp ce admiră agitaţia creată de trecătorii care se îngrămădesc aici pentru a se bucura de farmecul evident al zonei. Den Nye Havn, „Noul Paradis“, a fost la început un port comercial foarte aglomerat unde ancorau vase din întreaga lume. Zona din apropierea portului era plină de marinari, femei uşuratice dornice să le satisfacă acestora toate plăcerile, baruri şi berării. Den Nye Havn şi-a schimbat repede numele în Nyhavn, iar astăzi casele vechi şi încântătoare au fost renovate pentru a le fi redat farmecul de odinioară. Imediat, au început să răsară o mulţime de restaurante dintre cele mai selecte. La numărul 9 se găseşte cea mai veche casă din Nyhavn – aceasta datează încă din 1681 iar designul său nu a fost modificat de atunci.
Castelul Rosenborg este gazda unora dintre cele mai de preţ comori culturale ale Danemarcei. Castelul a fost ridicat între anii 1606 şi 1634 în timpul domniei Regelui Christian al IV-lea ca şi reşedinţa pentru petrecerea timpului liber. În subsolul castelului se găsesc bijuteriile Coroanei Daneze şi alte comori ale regalităţii din această ţară.
Palatul Amalienborg este considerat unul dintre cele mai reprezentative obiective arhitectonice daneze în stil rococo şi a fost ridicat în anii 1700. Complexul este compus din patru clădiri identice: Palatul Christian al VII-lea (Palatul Moltke), Palatul Christian al VIII-lea (Palatul Levetzau), Palatul Frederik al VIII-lea (Palatul Brockdorff) şi Palatul Christian al IX-lea (Palatul Schack). Aceasta este reşedinţa principală a Majestăţii Sale Regina Danemarcei. Atunci când steagul este arborat, acest lucru arată tuturor că regina este prezentă în palat. În curtea centrală există o statuie ecvestră a Regelui Frederik al V-lea, statuie ce este considerată cea mai deosebită sculptură ecvestră din lume. A fost dezvelită în 1771, la cinci ani de la moartea Regelui Frederik al V-lea, în anul 1766.
Gărzile Regale Daneze. Amalienborg este cunoscut şi pentru Gărzile Regale Daneze, care patrulează prin perimetrul complexului de palate. În fiecare zi, gărzile mărşăluiesc pe străzile din Copenhaga, plecând la 11:30 de la Castelul Rosenborg şi execută schimbarea gărzii în faţa Palatului Amalienborg la ora 12:00. Atunci când Regina se află la reşedinţa sa din Copenhaga, gărzile sunt acompaniate şi de Fanfara Gărzilor Regale. Spectacolul schimbării gărzii de la Palatul Amalienborg este urmărit de sute de turişti din toate colţurile lumii şi reprezintă una dintre atracţiile principale ale oraşului Copenhaga.
Parcul de distracţii Bakken este cel mai vechi parc de distracţii din lume şi datează încă din 1583. De la inaugurare, a fost unul dintre cele mai populare locuri în care oamenii veneau să se recreeze şi continuă să fie foarte popular şi astăzi. Fiind situat într-o zonă înverzită, chiar la marginea oraşului Copenhaga, parcul de distracţii de astăzi este un exemplu de prima mână a originalităţii culturii daneze. Bakken preţuieşte tradiţia şi astăzi, fiecare atracţie este încă deţinută de proprietari diferiţi; iar cu 100 de ride-uri, 39 de restaurante şi alte 16 localuri, parcul este cu adevărat un exemplu de diversitate.
Muzeul de Artă Modernă Louisiana şi-a câştigat o reputaţie de muzeu aflat într-o strânsă legătură cu cele mai noi tendinţe din lumea artei contemporane reuşind în acelaşi timp să nu neglijeze numele deja consacrate care atrag o mulţime de vizitatori. O vizită la Muzeul Louisiana asigură o doză de artă contemporană proaspătă şi inovativă, dar şi de modernism clasic.
Rundetaarn sau Turnul Rotund este cel mai vechi observator în funcţiune din întreaga Europă, stelele fiind urmărite de aici încă din 1642. În zilele noastre, deja a trecut destul de mult de când oamenii de ştiinţă au părăsit telescopul, dar observatorul este încă frecventat şi folosit de astronomi amatori. De asemenea este o mare atracţie pentru turişti. Observatorul este înconjurat de o platformă exterioară, de unde se pot admira privelişti superbe ale părţii vechi a oraşului Copenhaga.
Palatul Christiansborg este situat în Slotsholmen şi a găzduit Casa Regală Daneză din anii 1400 până în 1794, când aceasta s-a mutat în Palatul Amalienborg. În 1794, primul Palat Christiansborg a ars din temelii. În 1884, al doilea Palat Christiansborg a luat foc, însă de această dată, Capela Palatului a fost cruţată. Al treilea palat, cel care poate fi văzut în prezent a fost ridicat între anii 1907-1928 de către arhitectul Thorvald Jorgensen în stil baroc. Acesta găzduieşte Parlamentul, Curtea Supremă şi biroul Primului Ministru, dar şi Camerele Regale pentru recepţii, Capela Palatului Christiansborg, Complexul Regal de Călărie şi Grajdurile Regale.
Informaţii utile pentru turişti
Copenhaga este un oraş liberal prin excelenţă, ceea ce înseamnă că foarte puţine lucruri vor fi considerate deranjante de către danezii sau turiştii care vin aici. Câteva mici excepţii le reprezintă purtarea hainelor de blană adevărată – lucru ce poate fi considerat ofensator având în vedere înclinaţia ecologistă a danezilor – şi poate murdărirea străzilor lor foarte curate cu diferite lucruri care nu nimeresc coşul de gunoi – însă acesta este un lucru de bun simţ care ar trebui să deranjeze pe oricine. Moneda oficială în Danemarca e Coroana Daneză (DKK). Bani puteţi schimba la bănci sau puteţi extrage de la bancomate, acestea găsindu-se la fiecare colţ de stradă.
Copenhaga este un oraş foarte sigur şi în afară de hoţi de buzunare sau alte astfel de agresiuni la care sunt predispuşi turiştii, nu prea aveţi de ce să vă temeţi. Există spitale cu camere de gardă deschise în permanenţă în caz de urgenţe medicale şi există şi doctori privaţi sau dentişti unde o consultaţie variază în jurul sumei de 700 de coroane (aproximativ 90-95 de euro). Farmaciile sunt şi ele foarte răspândite, nu trebuie decât să vă uitaţi după însemnul „apotek“.
Dacă vă aflaţi doar în tranzit sau aveţi o perioadă mai lungă până pleacă avionul dumneavoastră şi doriţi să exploraţi în acest timp oraşul Copenhaga, există două locuri unde vă puteţi lăsa bagajul în siguranţă. Unul dintre ele la Aeroportul Copenhaga, în terminalul 2, şi al doilea este la Gară Centrală, unde se găsesc dulapuri cu lacăt chiar la intrarea Reventlowsgade a gării.
Transportul public
Infrastructura transportului public din Copenhaga este printre cele mai eficiente din lume. Transportul public vă poate duce oriunde doriţi să mergeţi, în capitala sau în regiunile din jurul său. Zona metropolitană este împărţită în sectoare. În staţiile de autobuz şi în gări veţi găsi hărţi cu zonele oraşului Copenhaga, evidenţiate prin culori, cu ajutorul cărora vă puteţi calcula preţul călătoriei. Cea mai scumpă zonă colorată prin care treceţi în călătoria din punctul A în punctul B determină preţul pe care trebuie să-l plătiţi. Va trebui să plătiţi pentru minimum două zone. Metroul, autobuzul sau trenul pot fi combinate în orice fel doriţi, atâta vreme cât biletul achiziţionat este valid. Perioada de validitate este marcată pe spatele biletului. Biletele le puteţi cumpăra din staţii sau de la automatele de bilete. Dacă alegeţi să mergeţi cu autobuzul, puteţi cumpăra biletul direct de la şofer, însă aveţi grijă să aveţi la dumneavoastră monede, nu bancnote. Dacă aveţi de gând să folosiţi intens autobuzele, trenurile sau metroul, ar trebui să luaţi în considerare cumpărarea unui număr de 10 călătorii dintr-o dată sau un pass de 24 ore.
De asemenea, „Copenhaga Card“ vă poate scuti de efortul de a face rezervări sau a cumpăra bilete la diferite atracţii şi obiective turistce din capitala daneză, lăsându-vă astfel mai mult timp să vă bucuraţi cu adevărat de vizita la Copenhaga. Copenhaga Card vă facilitează intrare gratuită la aproximativ 70 de muzee şi atracţii turistice, transport gratuit cu trenul, autobuzul şi metroul în toată regiunea Copenhaga, inclusiv de la şi spre aeroport, reduceri substanţiale la restaurante, închirieri de maşini, magazine şi obiective. Pe lângă o mulţime de obiective şi muzee la care puteţi intra cu ajutorul cardului, veţi mai beneficia şi de gratuităţi pentru un tur pe canalele din Copenhaga. Dacă vă doriţi să vizitaţi cât mai multe locuri şi credeţi că veţi folosi din plin transportul în comun, Copenhaga Card poate fi soluţia care va permite să economisiţi nişte bani şi totuşi să vedeţi tot ce v-aţi propus.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…