Copii abuzaţi sau copilării furate
În România, din păcate, mai există abuzuri asupra copiilor instituționalizați. În mai multe rânduri presa a arătat că angajați din Protecția copilului au abuzat sexual minori sau persoane cu dizabilități internate în instituții ale statului, iar în unele centre, copiii au fost supuși abuzurilor sexuale, violenței fizice și unor tratamente degradante din partea colegilor sau personalului.
O comisie nouă
„Din acest motiv, în Senatul României, a fost înființată recent Comisia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial, aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Între parlamentarii care fac parte din această comisie am fost desemnată și eu. Scopul comisiei este acela de a îmbunătăți legislația privind abuzurile împotriva copiilor, de a monitoriza finalizarea proceselor intentate abuzatorilor, dar și situațiile de abuz trecute sub tăcere din centrele rezidențiale, precum și creșterea nivelului de informare în rândul populației asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz. În cadrul Comisiei de anchetă, copiii abuzaţi şi copilăriile furate au devenit teme prioritare pe masa de lucru a parlamentarilor, dezbătute cu reprezentanți ai unor importante instituții ale statului, cum ar fi Avocatul Poporului, Avocatul Copilului, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopției, Inspectoratul General al Poliției Române, Cancelaria Primului Ministru, precum și reprezentanți ai UNICEF, ai Organizației Salvați Copiii și ai Asociației Telefonul Copiilor”, susține senatoarea PNL Lucica Muntean (foto).
Dacă sunt compatibili
„Materialele la care am am avut acces și informațiile furnizate de invitați ne-au ajutat să înțelegem cum putem interveni ca legiuitori pentru a preveni situațiile de abuz împotriva copiilor, pentru a putea îmbunătăți calitatea serviciilor de consiliere din centrele rezidențiale și pentru a determina martorii unui abuz să-și asume semnalarea suspiciunii sau situației de violență asupra copilului, prin creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale abuzului sexual asupra copiilor.
În perioada care urmează se va stabili un calendar al vizitelor noastre în centrele rezidențiale din țară, unde vom putea lua contact direct cu copiii, pentru a observa cum sunt îngrijiți și protejați din punct de vedere fizic, psihic și emoțional, dar și cu angajații care vin în contact direct sau indirect cu ei. În privința angajaților vom fi interesați să analizăm dacă pregătirea lor profesională și formarea lor continuă, axată pe dobândirea de competențe în domeniul siguranței copilului, sunt compatibile cu cerințele actuale și cu nevoile fiecărui minor în parte, dar și dacă beneficiază de informațiile necesare privind prevenția și combaterea abuzurilor sexuale și de orice fel. Deoarece grija pentru copii este una din preocupările mele permanente în Senatul României, mă voi implica în toate activitățile acestei comisii și, mai mult, le voi extinde la nivelul județului Hunedoara, asfel încât să participăm cu toții la lupta împotriva abuzurilor care aduc grave atingeri minorilor, răpindu-le copilăria”, a declarat Lucica Muntean.