ComunitateFlash

Copiii din familiile defavorizate ajung în grija statului

04 amarati_20b0238f16Copiii care nu au avut norocul de a se naşte într-o familie normală şi de a li se oferi un trai mai bun de către părinţi au şansa de a fi luaţi în grija celor de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara. Chiar dacă până în prezent, numărul acestora este mai mic decât totalul înregistrat anul trecut, până la sfârşitul lui 2013, mai sunt câteva luni şi cazurile ar putea creşte.
Peste 150 de copii, doar în acest an
Dacă de cele mai multe ori, venirea pe lume a unui copil este un dar de la Dumnezeu, pentru unele familii hunedorene, naşterea acestuia este o povară. Micuţii ajung să trăiască în condiţii de nedescris, în general, din neglijenţa celor care le-au dat viaţă şi nu ştiu ce înseamnă dragostea părintească. Potrivit purtătorului de cuvânt DGASPC Hunedoara, Ionela Lazăr, cele mai multe cazuri se întâlnesc din cauza neglijenţei, însă nici cele de violenţă sau dezorganizare nu lipsesc. Copiii care sunt luaţi din sânul acestor familii ajung să fie trimişi la rude sau alte familii doritoare, la asistenţii maternali sau în centrele de plasament, iar cei care refuză măsurile propuse sunt trimişi la instanţă. Din spusele aceleiaşi surse, anul trecut, au fost 173 de cazuri, dintre care 76 de copii au fost plasaţi la rude sau în alte familii, iar anul acesta, până la începutul lunii octombrie, direcţia a preluat 152 de copii, 91 fiind trimişi la rude sau familii doritoare.
Nu sunt motivaţi
Cei care acceptă să aibă grijă de un copil au parte şi de un ajutor bănesc din partea statului, însă acesta este mult prea mic pentru a asigura tot necesarul. Rudele sau alte familii care îşi asumă această responsabilitate au parte numai de 97 de lei pe lună. Pe de altă parte, asistenţii maternali primesc cei 97 de lei, plus bani pentru hrană, decontare pentru rechizite, haine, materiale igienico-sanitare. Cei care au în grijă copii de până la doi ani primesc 200 de lei în plus, iar pentru copiii cu grad de handicap, suma se primeşte timp de trei ani, după care alocaţia lunară oferită de stat se dublează. Până în luna august, în Hunedoara, copiii care se aflau sub măsură de protecţie de tip familial erau în număr de 1.060, în centrele de plasament se aflau 223, iar în centrele de plasament ale ONG-urilor erau 254 de copii. (L. Goangă)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura