Copil cu Sindrom Down, hărţuit în şcoală
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) atrage atenţia asupra unei situaţii extrem de grave, care se petrece la o şcoală din judeţul Hunedoara, unde un copil de şapte ani este hărţuit de profesori, pentru că suferă de Sindromul Down.
Un băieţel în vârstă de şapte ani şi mama acestuia sunt supuşi unor presiuni teribile, pentru retragerea copilului din şcoala generală, din municipiul Vulcan, unde învaţă ca elev în clasa I, din cauză că băieţelul are Sindromul Down. Reprezentanţii CEDCD au reclamat faptul că profesorii şi conducerea şcolii „folosesc toate metodele de intimidare, pentru ca mama să-şi retragă băieţelul cu Sindrom Down din clasa I. Îl trimit acasă înainte de încheierea programului şcolar, coalizează părinţii împotriva minorului şi a părinţilor, ameninţă, nu îl integrează în activităţile curiculare şi extracuriculare şi este mereu dat ca exemplu negativ”. În comunicatul dat ieri publicităţii, se mai precizează că părinţii copilului au făcut eforturi uriaşe, pentru ca la vârsta de şapte ani, băiatul lor să poată fi apt de înscrierea într-o şcoală de masă, fapt atestat şi de Certificatul de Orientare Şcolară emis de DGASPC Hunedoara, în cazul minorului amintit, iar acum, se văd în situaţia disperată de a nu şti încotro să se îndrepte cu băieţelul lor. „Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi este profund revoltat de abuzul şi discriminarea promovate de reprezentanţii unităţii de învăţământ primar din judeţul Hunedoara, care încalcă nu numai nişte principii de etică generală şi drept, precum interesul superior al copilului şi dreptul la demnitate, dar şi o serie de acte normative în vigoare, care reglementează drepturile persoanelor cu dizabilităţi, drepturile copilului, prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare”, se mai spune în comunicat.
Pentru rezolvarea situaţiei extrem de grave, reprezentanţii CEDCD au sesizat toate instituţiile competente, respectiv Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Hunedoara. Ei spun că, în cazul nesoluţionării acestei situaţii abuzive conform prevederilor legale în vigoare, îşi rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi instanţele de judecată.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara spun că, deocamdată, nu au fost informaţi despre acest caz, nici de părinţii copilului, şi nici de CEDCD, însă vor analiza situaţia, pentru a vedea despre ce este vorba şi dacă reclamaţiile se confirmă.