Coplata, impusă de Ministerul Sănătăţii în 2013, a adus nişte fonduri suplimentare spitalelor. De exemplu, pe baza acestei taxe, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva şi-a rotunjit bugetul din 2013 cu aproximativ 40.000 de lei, iar în anul curent, încasările la zi sunt de 46.190 lei. Valoarea coplatei este de 10 lei la Deva, iar în 2015 va rămâne la acelaşi nivel.
„Aceşti bani care intră în bugetul instituţiei ne sunt folositori la achiziţionarea de materiale sanitare de strictă necesitate, precum branule sau seringi. Toate încasările de acest gen s-au folosit în direcţia consumabilelor. Din punctul meu de vedere, orice ban intră în bugetul spitalului este foarte bine venit. El este plătit de pacient şi ajunge tot în slujba sa, prin serviciul medical de care beneficiază”, susţine Călin Laza (foto), managerul Spitalului Judeţean Deva.
Coplata este o măsură care se regăseşte în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional, fiind stabilit un nivel minim al taxei de 5 lei şi un nivel maxim al acesteia de 10 lei. Se percepe o singură dată la externarea pacientului, iar în cazul decesului acestuia nu se aplică. De asemenea, nu se percepe pentru serviciile acordate în urgenţă şi pentru cele din internarea de zi, dar nici pentru persoanele exceptate de la această taxă: bolnavi cronici, gravide şi lăuze, copiii sub 18 ani, pensionarii cu venituri sub 740 de lei şi cetăţenii cu statut de persoane cu handicap.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…