Sport

Corespondență de la Paris, de la Nicolae Gavrea. Pentru prima dată, breakdance-ul este la Jocurile Olimpice

Disciplină nou introdusă în pro­gramul olimpic, breakdance-ul este considerat de mulți mai degrabă o formă de artă și cultură, nu un sport, în ciuda calităților atletice ale con­curenților.

La Turnul Eiffel
Aici, la Paris, breakdance-ul a de­bu­tat ca și sport olimpic, 16 băieți și 16 fete concurând în lupta pentru me­dalii. Dar am constatat că acest sport introdus în premieră în programul olimpic, breakdance-ul, are susținători la nivel mondial deși vine din hip-po­pul american.
La ediția de la Paris, mai mulți spor­tivi americani au făcut impresie prin talentul lor, dar surprinzătoare a fost prezența dansatorilor la fiecare arenă competițională. I-am văzut la Bercy, unde au fost întrecerile de gimnastică, apoi au deschis sesiunea de la Arena Paris Sud la volei și, nu în ultimul rând, i-am întâlnit seara târziu la întrecerile de la Turnul Eiffel, unde sunt com­pe­tițiile de volei pe plajă.
Spre surprinderea mea, evoluția dan­satorilor a fost aplaudată la scenă deschisă de miile de spectatori. Iar peste zi, în centrul Parisului, pe plat­forma de la Hotel de Viile, i-am găsit pe tinerii dansatori, fie ei localnici sau turiști, exersând diferitele elemente cu sau fără muzică.

La Los Angeles
Vine din urmă skateboardul, un alt sport care a primit validarea ca și sport olimpic la Tokyo, și, cine mai știe ce noutăți vor aduce americanii la Los Angeles, în 2028.
Se aude că boxul nu va mai fi pre­zent la viitoarea olimpiada de vară, iar karate-ul tradițional încă nu este ofi­cializat având doar o secțiune vali­dată. Fie că ne place sau nu, break­dance-ul și-a căpătat dreptul de a fi în programul olimpic, iar acest lucru este un drept câștigat de tânăra generație.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura