Juriul internațional al Salonului a apreciat cu medalie de aur și ‘cu felicitări’ un dispozitiv creat de inventatorul din Deva, cu ajutorul căruia se poate alimenta selectiv cu lichid de parbriz orice tip de autovehicul, unul dintre principalele beneficii ale invenției fiind eliminarea clasicelor bidoane de plastic în care era stocat agentul de curățare.
Denumită Good Fill, invenția se poate aplica în toate stațiile de carburanți, service-uri auto, parcări sau refugii de pe autostradă și permite umplerea controlată a rezervorului de lichid de parbriz cu soluția de curățare pe care o dorește utilizatorul. În paralel, se poate face alimentarea cu carburant a mașinii.
‘Juriul internațional a apreciat impactul ecologic asupra mediului pe care îl va avea renunțarea la ambalajele PET folosite în prezent pentru lichidul de curățare a parbrizelor. Mulți șoferi aruncă aceste ambalaje din plastic și nu le reciclează, contribuind astfel la poluarea mediului înconjurător. Prin această invenție nu mai este nevoie să ducem în portbagajul mașinii clasicele bidoane din plastic umplute cu lichid de parbriz, iar beneficiul pentru mediu este evident’, a declarat, sâmbătă, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.
Invenția a fost recompensată cu un premiu special de către delegația Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală din Republica Moldova (AGEPI), pentru versatilitatea și aplicabilitatea ei în funcție de piața de consum.
De asemenea, delegația Iranului (FIRI) i-a acordat inventatorului român Premiul pentru ‘Cea mai bună invenție’ din cadrul salonului, apreciind metoda și ergonomia procedurii de alimentare oferite de invenția Good Fill.
În opinia inventatorului, utilizarea standului Good Fill aduce beneficii financiare importante și pentru companiile care dețin flote de transport auto, atât în ceea ce privește pregătirea mașinilor care pleacă în cursă, dar și prin alimentarea controlată a acestora cu lichidul de curățare a parbrizului.
‘Aș dori să remarc evenimentul de promovare a invențiilor românești în mediul de afaceri elvețian, prin intermediul unei acțiuni organizate în cadrul Salonului de către Ambasada României și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI). De altfel, ANCSI s-a ocupat direct de organizarea și prezența delegației României la Salonul internațional de la Geneva. Este un lucru deosebit pentru că inventatorii români și-au putut face cunoscute realizările într-un cadru atât de select’, a apreciat Birtok Băneasă.
Noul echipament a fost dezvoltat și experimentat de inginerul din Deva în circa un an și jumătate, invenția fiind prezentată pentru prima oară la un salon de inventică.
Salonul internațional de invenții de la Geneva (15-19 aprilie) a reunit peste 1.000 de invenții, România fiind reprezentată la acest eveniment cu 25 de invenții. (Sorin Blada, Agerpres)
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…