Interviu

Costel Avram: „Un sfert din Valea Jiului aş vrea să fie galben-albastră!”

5 costel avram (2)Maximilian Gânju

Coordonatorul PNL din cele şase localităţi ale Văii Jiului, Costel Avram (foto), explică planurile sale politice cel puţin până la primul examen, scrutinul de anul viitor pentru alegerile europarlamentare. Avram ţinteşte însă sus şi vrea să întreacă orice rezultat pe care l-au avut de la Revoluţie şi până acum liberalii din Valea Jiului. Vrea ca măcar un sfert din Vale să aleagă PNL în 2016 şi nu doar atât.
– A trecut mai bine de jumătate de an de când sunteţi membru PNL. Aţi renunţat la o funcţie de preşedinte de organizaţie pentru a fi un simplu liberal. Cel puţin pentru o vreme. A meritat înscrierea în PNL?
– Ca să respectăm adevărul, nu eu am renunţat la funcţia de preşedinte al unei organizaţii judeţene, ci am fost nevoit să renunţ. Printr-o decizie arbitrară, Vadim a hotărât să mă destituie, pentru că eu am fost în concediu pe când el era la Ţebea. Poate că a fost mai bine aşa. Degringolada în partid era evidentă încă de pe atunci şi faptul că astăzi avem doi lideri în PRM, care se exclud unul pe altul, spune totul. E un conflict care se va termina, vorba vine, la tribunal, iar războiul va fi fără de sfârşit. El se va duce până când va pieri şi ultimul membru. Eu n-am fost deloc un simplu membru în PNL. Preşedintele Moloţ m-a numit, de la bun început, preşedinte interimar la Petrila şi a afirmat în public că a avut mână bună. Dacă a meritat să mă înscriu în PNL? Privind în urmă aş zice că mă aflam pe un drum lung care trebuia să ducă, într-un final fericit, într-o autostradă. Nu poate să-ţi pară rău când părăseşti un drum de ţară ca să poţi circula, pe patru benzi…
– Recent aţi fost ales preşedinte al PNL Petrila, organizaţie care până în acest an a fost aproape inexistentă în politica din Valea Jiului. Ce obiective aveţi fixate pentru această organizaţie?
– E cam mult spus că am ajuns într-o organizaţie inexistentă până acum un an. PNL Petrila are trei consilieri locali, în condiţiile în care USL-ul petrilean a mers pe liste separate. Partea proastă e că, şi după alegeri, USL-ul nu a vrut să facă o majoritate în consiliul local. Practic, şi acum, liberalii petrileni sunt în opoziţie, când, în mod firesc, ar fi trebuit să se afle la putere. Eu zic că liberalii mei nu au fost inexistenţi, dar au fost foarte puţin vocali. Or, tocmai în opoziţie ţi se poate auzi vocea mai puternic şi mai clar. Nici acum nu am reuşit să-i determin, în totalitate, să fie nişte voci distincte şi pline de personalitate. Ce obiective le-am fixat colegilor mei? Să ajungă la putere şi să arate lumii că sunt nişte demni urmaşi ai liberalilor lui Miocu, cei care au clădit Valea industrială.
– Cum aveţi de gând să-i atrageţi pe simpatizanţi la organizaţia din Petrila şi  nu numai, astfel încât să se poată vorbi de organizaţii puternice?
– Într-o zonă preponderant muncitorească, cum este Valea Jiului, oamenii votează, în mod tradiţional, cu cei de stânga. Pentru ca electoratul să treacă de la stânga la dreapta nu e o operaţie foarte simplă. Dacă e să discutăm în termeni adecvaţi circulaţiei pe drumurile publice, aş zice că e timpul ca lumea să se oprească la apariţia culorii roşii şi să se pregătească să traverseze atunci când apare culoarea galbenă. Ideea mea e că aceia care au ajuns în funcţii de conducere pentru că sunt liberali sau pentru că au fost susţinuţi de liberali trebuie să-i determine pe cei nehotărâţi să ni se alăture. Acum e momentul ca şi cei puţini, aflaţi în vârful piramidei sociale, să întoarcă binele făcut de partidul care i-a propulsat acolo. A venit vremea ca şi noi să-i întrebăm ce au făcut şi ei pentru partid şi pentru cei mulţi. Cred că fiecare trebuie să găsească mijloacele potrivite pentru a convinge oamenii că liberalismul e chiar o soluţie. Inclusiv pentru Valea Jiului. Nu cred în soluţii miraculoase şi nici în personalităţile mesianice în stare să influenţeze mulţimile în a le urma necondiţionat. Dacă ele există, au obiceiul să se arate extrem de rar…
– Sunteţi coordonator al organizaţiilor liberalilor din Valea Jiului. Ce planuri aveţi pentru a le face să conteze la următoarele alegeri şi să nu se mai mulţumească doar cu locuri de consilieri locali ori viceprimar?
– Planurile sunt clare şi nu lasă loc de compromisuri. Liberalii din Vale trebuie să adune un sfert din voturile oamenilor prezenţi la urne. Acum, doar la Vulcan se poate vorbi de atingerea acestui target. Ei au cinci consilieri locali, Petrila are trei, Petroşaniul a avut trei (locul lui Simota a fost luat de un pesedist), iar celelalte organizaţii din Vale au câte doi consilieri. Avem doar doi viceprimari la Petroşani şi Aninoasa. Judecând la rece, stăm destul de prost. Eu îmi propun ca, în 2016, să avem trei primari liberali în Valea Jiului. Colaboratorii mei ştiu că nu-mi plac jumătăţile de măsură. Acum voi face o excepţie, spunându-vă că, deocamdată, mă mulţumesc cu primari liberali în trei din cele şase localităţi ale Văii Jiului.
– Tot mai des se vorbeşte că vreţi să reveniţi pe funcţia de vicepreşedinte al CJ Hunedoara. Ba chiar unii susţin că vreţi să candidaţi pentru preşedinţia instituţiei judeţene.
– Deşi se zice că sunt un om bine informat, eu n-am auzit că s-ar vorbi, pe la colţuri, despre o asemenea dorinţă. Ceea ce mă interesează, acum, este să arătăm care e forţa noastră, a celor din Vale, la alegererile pentru Parlamentul European şi la prezidenţiale. Sunt două teste majore pentru a măsura concret forţa unui partid. Apoi avem tot timpul să facem calcule, să ne evaluăm şansele şi să hotărâm în consecinţă.
– Cum este relaţia dintre dvs. şi liderii judeţeni de partide politice? Ce au apreciat de când sunteţi la conducerea organizaţiilor din Vale şi ce v-au reproşat?
– Bună. Adevărul e că atât timp cât am fost vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, am încercat să am o relaţie amicală cu toată lumea. Cu liberalii mei am, aşa cum e firesc, o relaţie foarte bună. În plus, cu preşedintele Moloţ am o relaţie bazată pe încredere reciprocă.  Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD-ului hunedorean, îmi reproşează şi acum că n-am ales să intru în partidul său. Cu Petru Mărginean de la PC am o relaţie de amiciţie, ca şi cu Dorin Gligor – şeful PDL-ului judeţean. Nu ştiu ce apreciază sau ce nu apreciază cei amintiţi mai înainte la liberalul Avram.

2 comentarii la „Costel Avram: „Un sfert din Valea Jiului aş vrea să fie galben-albastră!”

  • Cum te masturbezi tu intelectual cu articole platite din bani europeni… d-le Costel Avram din Pascani!

  • Eu zic sa ingalbenesti tu soldovene.Sau ingalbeneste-ti garsoniera de la gara unde de dai cocos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura