Ariile naturale protejate sunt suprafeţe esenţiale în conservarea naturii întrucât includ cele mai reprezentative şi semnificative specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, ştiinţifică sau culturală deosebită, informează Direcţia Silvică Hunedoara.
Un procent semnificativ, de 44 la sută (64.142 ha), din fondul forestier naţional proprietate publică a Statului Român administrat de către Direcţia Silvică Hunedoara este inclus în arii naturale protejate de interes naţional, comunitar sau internaţional. Administrarea silvică a ariilor naturale protejate este realizată în baza amenajamentelor silvice, amenajamente în care sunt integrate planurile de management ale ariilor naturale protejate.
Astfel, din categoria ariilor naturale protejate de interes naţional a căror fond forestier este administrat de Direcţia Silvică Hunedoara fac parte două parcuri naţionale:Parcul Naţional Retezat, primul parc naţional al României (înfiinţat în anul 1935, rezervaţie a biosferei din anul 1979) şi Parcul Naţional Defileul Jiului, 24 de rezervaţii naturale, dintre care le amintim pe cele mai cunoscute: Pădurea Bejan, Dealul Colţi şi Zănoaga, Pădurea Pojoga, Cheile Jieţului, Dealul şi Peştera Bolii şi un parc natural: Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.
Din cauză că zăpada nu s-a topit încă
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului este singura arie protejată de interes internaţional din judeţul Hunedoara, iar în reţeaua europeană “Natura 2000” (arii naturale protejate de interes comunitar) se regăsesc 21 de situri de importanţă comunitară şi cinci arii de protecţie specială avifaunistică.
Ne aflăm în perioada în care poate fi admirat un covor natural, ţesut din milioane de ghiocei (Leucojum vernum L.), care împodobeşte platoul Vârtoape din munţii Orăştiei, în Ocolul Silvic Grădişte. Înflorirea în masă din acest an este aşteptată peste circa două săptămâni, întârzierea fiind datorată temperaturilor scăzute şi zăpezilor care încă nu s-au topit. Ghioceii pot fi întâlniţi pe o suprafaţa de aproximativ 20 de ha, iar înflorirea este atât de spectaculoasă încât mulţi turişti înfruntă un traseu de 2.5-3 ore doar pentru a se bucura de priveliştea de poveste. Platoul cu ghiocei este parte din aria naturală protejată Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…