Comunitate

„Crăișorul munților”, Avram Iancu, va fi cinstit duminică, 10 septembrie, în Panteonul de la Țebea

Magdalena Șerban

Mii de oameni sunt aşteptaţi să ia par­te, pe parcursul zilei de duminică, 10 sep­tembrie, la ediţia din 2023 a Ser­bărilor Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se marchea­ză 151 de ani.
Evenimentul este organizat de Con­si­liul Județean Hunedoara, Direcția Gene­rală de Administrare Monumente și Pro­movare Turistică a Județului Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și administrația publică din Baia de Criș. Ceremonialul militar revine în sarcina Instituției Prefectului Județul Hunedoara, împreună cu Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu” din Brad.

Spectacol folcloric transmis în direct, pe TVR1
Manifestările comemorative vor de­bu­ta duminică dimineața (ora 10:30) la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu. Programul manifestării mai cuprinde depuneri de coroane de flori la mormântul acestuia, evocări istorice, diverse alocuțiuni și defilarea gărzii de onoare. De la ora 14:30, pe scena în aer liber vor urca nume importante ale folclorului româ­nesc, într-un spectacol realizat de Elise Stan, manageriat de Ciprian Roman și mo­derat de Iuliana Tudor, ce va fi trans­mis în direct pe televiziunea naţională. Vor încânta publicul maeștri ai tarago­tului (Ionel Coza, Pera Bulz, Alin Joldeș, Cosmin Marta, Adrian Lucaci) și An­sam­blul Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, dirijor prof. George Cîlțea, core­grafie sem­nată de Cătălin Bălan. Regalul fol­cloric va fi completat de îndrăgiții Nicolae și Tudor Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Mioara Velicu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Adrian Stanca, Gheorghe Călțun Brancu, Lavinia Goste și Marius Zorilă, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ovidiu Olari, Adriana Irimieș, Vlad Lință, Ilie Caras, Petronela Popa, Gabriel Treteag, Maria Chivu, Dorinel Pârvoni și Mihai Teacă. ,,Plaiul românesc a văzut și a îndurat multe, de-a lungul timpului istoria consemnând lupte grele pentru apărarea pământului moștenit de la străbuni. Avram Iancu rămâne eroul nostru de căpătâi, rolul său fiind unul major. Suntem onorați că putem să-i aducem un omagiu în straie populare și promovând tradițiile care ne definesc ca națiune. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm de cântecul atât de valoros pe care patrimoniul nostru cultural ni-l pune la dispoziție. Să ducem mai departe fila de istorie a unui popor unit prin valori eroice”, a fost invitația lansată de Ciprian Roman (foto), managerul Centrul de Cultură și Artă al Ju­dețului Hunedoara.

Un om al poporului
Supranumit de români „Crăişorul Munţilor”, Avram Iancu a deschis calea spre deşteptarea naţională, faptele sale pregătind Marea Unire din 1918. Din păcate, marele Erou al Românilor nu a putut să îşi vadă înfăptuite idealurile în timpul vieţii sale. A murit la doar 48 de ani, dezamăgit că nu a reuşit să le facă dreptate românilor din Transilvania. S-a stins la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea. Avram Iancu s-a născut în 1824, la Vidra de Sus și a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, co­ma­ndând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub con­ducerea lui Lajos Kossuth. Având o situație materială bună, a urmat școala primară în satul natal, în crângul Târsa, fiind apoi mutat de părinți la Poiana Vadului și Câmpeni, absolvind la vârsta de 13 ani. Gimnaziul l-a urmat începând cu anul 1837 la Zlatna, absolvind în anul 1841. S-a înscris apoi la Liceul Piarist din Cluj. Începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura