Categories: Comunitate

Creşterea valorii amenzilor auto ajută şi nu prea bugetele locale

Magdalena Şerban

Odată cu majorarea salariul minim pe economie, începând cu 1 mai 2016, vor creşte şi amenzile de circulaţie. Valoarea punctului amendă este calculată în funcţie de salariul minim, respectiv 10 procente din acesta, urmând să ajungă la 125 lei, de la 105 lei cât însumează în prezent. Cei care vor avea de suferit, pe pângă şoferii indisciplinaţi, vor fi reprezentanţii administraţiilor locale, care de cele mai multe ori se chinuie să colecteze sumele rezultate din amenzi, ce revin bugetului de stat.

Primăria din Toteşti a apelat la instanţă
„Amenzile auto cântăresc mult la buget, deoarece suntem punct de trecere pentru cei care vor să viziteze Mănăstirea Prislop şi inevitabil, ne tranzitează comuna. Aşa că nu suntem scutiţi nici de amenzile auto pe care aceştia le iau pe teritoriul nostru administrativ. Mereu avem necazuri cu restanţele de la capitolul cu pricina. Ce e mai urât e că nu poţi să treci nici la executare silită pentru a recupera creanţele, din cauză că foarte mulţi nu au nimic în proprietate şi nici nu încasează nici un venit. Ce să faci cu astfel de persoane? Mai sunt persoane cu domiciliul pe raza comunei, care fac comerţ ambulant şi se pare că nu respectă legea aşa cum ar trebui şi sunt amendate. Avem circa 60 la sută din amenzi trimise în instanţă pentru a presta muncă în folosul comunităţii. Deja, dintre acestea, 40 la sută sunt soluţionate prin sentinţe. Am instituit astfel de cauze, deoarece nu avem cum să rezolvăm problema, în alt mod. Paşii practicaţi sunt următorii: înştiinţare de plată, somaţie, executare silită dacă există de unde, apoi trimitere în judecată cu solicitarea de muncă în folosul comunităţii. Trebuie să prezentăm instanţei un grafic de lucrări, normele în care se încadrează, cât şi cum trebuie să muncească etc. Bineînţeles, avem şi popriri făcute atât persoanelor fizice, cât şi juridice. Cât priveşte gradul de colectare per ansamblu al taxelor şi impozitelor locale pe 2015, acesta a atins pragul de 91 la sută”, a precizat Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti.

La Sarmizegetusa nu sunt probleme
„Nu există multe amezi luate pe raza comunei noastre din cauza vitezei excesive sau a altor încălcări ale legislaţiei auto. Şi care sunt, s-au achitat deja, aşa că nu ne putem plânge. Da, în alte comune vecine, situaţia e diferită şi e de înţeles că se creează necazuri. Dar în cazul nostru, nu cred că ne va afecta negativ, la nivel administrativ, această majorare a punctului de amendă. Doar şoferii vor avea de suferit, trebuind să cheltuie mai mulţi bani. Însă, cum legea cere asta dacă e încălcată, nu te poţi tocmi. Probabil că unii dintre ei o să fie mai atenţi la cum circulă, pe unde şi mai cu seamă în ce fel. Dar cei obişnuiţi cu un stil mai agresiv, posibil să nu fie prea receptivi, chiar de sunt arşi la buzunar”, a apreciat Mihail Cornel Todoni (foto), primarul comunei Sarmizegetusa. Potrivit acestuia, nici cu restul colectării de taxe locale nu stă rău, fiind trecut pragul de 99 de procente pentru anul precedent.

Nici Băiţa nu acuză multe cazuri
„Pe de o parte, cel puţin din acest punct de vedere, e bine că ne aflăm într-o zonă înfundată a judeţului, nefiind trafic intens aici. Aşa că nici amenzi rutiere nu prea se dau. Doar localnicii ce se mai aleg cu câte-o astfel de bucurie. Mai există şi persoane care stau prin Valea Jiului, de exemplu, însă au domiciliul de pe buletin, la noi. Aşa că amenzile le vin acasă. Trimitem somaţii când vedem că înştiinţările nu au efect, iar acum ne confruntăm şi cu un caz cu soluţionare în instanţă. Sunt două categorii: cei care neglijează obligaţia plăţii, dar în final o onorează, şi cei care o ignoră intenţionat, pe motiv că nu avem ce să le facem. Cât timp nu au salarii sau proprietăţi, nu ai ce executa. Oricum, am înţeles că de la începutul lui 2013 şi până în mai 2016, valoarea unui punct-amendă aproape s-a dublat. Iniţial a fost de 75 de lei şi se va ajunge la 125 de lei. Sunt pedepsiţi drastic şoferii care urcă la volan băuţi. Ei trebuie să plătească echivalentul a două salarii minime pe economie: 2.500 de lei, dintr-un singur foc. Eu zic că asta e de neiertat. Aşa că măsurile sunt bune”, spune Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • pai nu prea ajuta pt ca o mare parte dinacei bani intra in buzunarul primarului cum este sin primaria petrosani unde ridzi isi umple buzunarul

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago