Comunitate

Crişcior: bogaţi în proiecte, dar săraci la bugetul local

Magdalena Şerban

Cu un Premiu de Excelenţă la activ, fiind numit campion în atragerea de fonduri europene, dar şi cu mari greutăţi bugetare la nivel local, primarul din Crişcior, Ovidiu Furdui (foto), se chinuie să supravieţuiască, programele investiţionale accesate venind la pachet cu cheltuieli neeligibile ori cofinanţări.

Cu chiu, cu vai
„Este cel mai greu an de până acum. Am reuşit să achităm câteva datorii după rectificarea bugetară aplicată recent, dar ne-au mai rămas destule de onorat. Am pornit în 2018 cu un minus bugetar de aproape 600.000 de lei, în condiţiile în care avem şi liceul arondat la primărie. Nu am plătit abonamentele profesorilor care fac naveta, nu am plătit multe. Potrivit legii, salariile au fost majorate, deci automat a trebuit să creştem fondul salarial, am avut studii de fezabilitate de făcut la proiecte, cofinanţări de asigurat etc. Nefiind bani, stagnăm. Ne-ar mai trebui 200.000 de lei pentru a acoperi necesarul pentru cofinanţări. Aşteptăm bugetul nou, pe 2019, dacă nu va mai exista vreo rectificare între timp. Singurele noastre venituri sunt cele din taxele şi impozitele colectate de la persoane fizice şi juridice, adică undeva la 600.000 de lei pe an. Nu am trecut la executare silită, dar le-am trimis somaţii şi înştiinţări celor cu restanţe la buget. Până acum am reuşit să încasăm în jur de 60 -70 la sută. Funcţionarii noştri au fost în teren, pentru a recupera cât mai mult”, susţine Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior.

Din fonduri europene şi guvernamentale
Pe de altă parte, legat de investiţiile demarate pe axă guvernamentală, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II (PNDL), pentru două s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor, iar trei se află în procedura de licitaţie. „Unul din cele două care au primit undă verde îl constituie proiectul de extindere şi modernizare a iluminatului public, în baza căruia vom schimba toate lămpile cu unele noi, care aduc un consum redus de energie electrică. Al doilea ţine de modernizare de străzi comunale, şase la număr, din satele Crişcior şi Zdrapţi. Mergând mai departe, în licitaţie se află programul de extindere, amenajare şi dotare a unui corp de clădire a liceului. Edificiul a fost ridicat în 1940, iar de atunci nu a avut parte de reparaţii importante. De asemenea, mai există un proiect pentru modernizarea sediului administraţiei locale, unde pe lângă reabilitarea termică vrem să facem şi mansardare şi o serie de amenajări. Şi dispensarul uman trebuie adus la standardele europene în vigoare, fiind necesară reabilitarea lui”, mai arată primarul comunei Crişcior. Cu finanţare europeană nerambursabilă (prin AFIR) se implementează noua grădiniţă cu program prelungit din Gurabarza. Construcţia este la roşu, fiind începută cu ceva ani în urmă, din bani guvernamentali. Momentan se lucrează. La fel se întâmplă şi în cazul proiectului de modernizare de drumuri în valoare de un milion de euro, ale cărui lucrări au fost executate mai bine de jumătate.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago