Comunitate

Crişcior: Cetăţenii vor avea un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar (CAV). Totul gratuit!

Magdalena Șerban
Nimic nu le scapă! Administrația pu­blică din Crișcior a depus și câștigat un proiect pentru înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar (CAV), prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în baza fondurilor alocate de la Uniunea Europeană. Acum, demersul este în licitație.

Civilizat
„Este foarte important de menționat faptul că locuitorii comunei vor avea posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hârtie și carton, sticlă, metal, material plastic, cauciuc, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori și de­șeuri din construcții, deșeuri volumi­noase, inclusiv saltele și mobilă. CAV-ul nu presupune cheltuieli pentru ei, comunitatea având doar obligația de a transporta deșeurile până în locația respectivă. Totul e modular, separat și er­metic, deci nu generează mirosuri.
În fapt, aceste CAV-uri asigură colec­tarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv reciclabile și biodeșeuri. Obiectivul general este accelerarea procesului de extindere și de moderni­zare a sistemelor de gestionare inteli­gentă. În ce ne privește, valoarea pro­iectului cifrează peste 5 milioane de lei, sumă din care o foarte mică parte constituie cheltuieli neeligibile, adică suportate de bugetul local. Ne aflăm în a doua procedură de licitație, prima nea­vând câștigător, din pricina unor ne­concordanțe. Va fi amenajat în Crișcior, în zona haldei de zgură”, a subliniat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui (foto).

Traiectorie națională
Referitor la programul investițional, achiziţia de bunuri (containere pentru dotarea centrelor de colectare prin aport voluntar) se realizează centralizat, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). După implementare, autoritatea publică din Crișcior trebuie să asigure mentenanța investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data ultimei plăți. Ca urmare a derulării acestei subinvestiţii, la nivel central, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 250 de centre de colectare prin aport voluntar, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 565 de centre de colectare prin aport voluntar. Con­form PNRR, pe Componenta 3 – Mana­gementul deşeurilor este alocat un buget total de 1,239 miliarde de euro, iar obiectivul central este accelerarea pro­cesului de extindere şi mo­der­nizare a sistemelor de gestionare a deşeu­rilor în România, cu accent pe colec­tarea separată, măsuri de pre­venţie, reducere, reutilizare şi valo­rificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară. Contrac-tele parafate sunt încadrate la capitolul de investiţii I1 – Dezvoltarea, mo­der­­nizarea şi com­pletarea siste­melor de manage­ment integrat al deşeurilor munici­pale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/co­mune, subsecţiunea 1.a. – Înfiin­ţarea de centre de colectare prin aport voluntar, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bugetul prevăzut pentru acest subcapitol este de 452,2 milioane de euro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

4 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

5 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

7 zile ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago