Magdalena Șerban
Primarul din Crișcior a făcut mulți pași majori în ultima vreme, mai cu seamă în domeniul investițional. Însă în paralel, binele comunității vrea să-l fundamenteze sprijinind copiii. Așa că Programul național „Masă Sănătoasă” se va aplica și aici, concretizându-se printr-o masă gratuită, pe zi. Potrivit prevederilor, suportul alimentar nu se va acorda pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.
Sprijin pentru toată lumea
„Vorbim despre o continuare a programului „Masa caldă” care a readus anul trecut copiii în bănci și a prevenit în multe zone din țară abandonul școlar. A fost un proiect binevenit și va rămâne, în continuare. Doar că acum s-a decis extinderea lui. Mă bucur să anunț atât elevii, cât și părinții și cadrele didactice din Crișcior că ne aflăm pe lista celor care vor beneficia de acest demers. Zilnic, 476 de copii de la noi din comună (de la grădiniță și până la liceu, inclusiv) vor putea să mănânce un meniu cald. Vom opta pentru varianta de catering, masă caldă. Deși liceul are cantină, dat fiind faptul că până în toamnă se află în proces de modernizare, nu ne putem baza pe ea. Deci până atunci, apelăm la catering și pentru liceu. După, vedem cum continuăm. Banii vor fi de la bugetul de stat, însă ne vor fi repartizați nouă, primăriilor, urmând să ne ocupăm de licitație, adică găsirea furnizorului. Copiii trebuie să fie prioritari, indiferent că sunt din mediul urban sau rural. Au nevoie de condiții foarte bune pentru a li se asigura o dezvoltare corectă. Deci implicit aport caloric și nutrițional conform cu vârsta lor. În concluzie: grijă”, a punctat Ovidiu Ilie Furdui (foto), primarul din Crișcior.
Extins pentru mai mult bine
Reamintim că în acest program au fost incluse 1.223 de școli din țară, iar valoarea repartizată este de 1.019.223 mii lei, potrivit notei de fundamentare. De acești bani ar trebui să beneficieze 458.833 de elevi. Se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua constă într-o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină. A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar. Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”. În primul rând, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă. Vor fi evitate și mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile. Pe scurt, trebuie să fie respectate prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie. Un sondaj realizat de AtlasIntel…
Vorbesc cârcotașii de serviciu că o duduie de pe la noi, i-a dat subiectele la…
Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara Pentru că a semnat contractul de achiziționare a zeci…
Costel C., acuzat de omor calificat Pentru că a fost trimis în judecată, pentru omor,…
Elevii din 23 de comune ale județului nostru vor avea, în curând, la dispoziție microbuze…
Beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanţarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii…