Categories: Comunitate

Crişcior: multe investiţii, dar şi nevoi

Magdalena Şerban

În ciuda vremurilor şi a greutăţilor, primarul din Crişcior e ferm pe poziţie când vine vorba de taxe şi impozite. Aşa că pentru 2020 nu a adăugat nici un leu la dările locale.

„După cum prevede cadrul legislativ, au fost actualizate la rata inflaţiei şi cam atât. Nu le-am majorat. Comunitatea beneficiază de grila ce intră sub incidenţa Legii Moţilor, plătind impozitele la jumătate din valoarea lor standard. Mai nou, această diferenţă ne este asigurată de la Guvern, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când am primit aproximativ 200.000 de lei. Unii contribuabili mai plătesc eşalonat taxele, dar alţii nu le onorează nici măcar aşa. Pe de altă parte, gradul de încasare de la populaţie este însă unul bun, peste 90 la sută, cu toate că persoanele fizice au problemele lor, multă lume rămânând în şomaj sau pur şi simplu fără nici o sursă de venit. Ordonanţa din 2019, potrivit căreia au putut fi scutiţi de penalităţile înregistrate în ultimii ani, i-a determinat pe cei în cauză să-şi achite din datorii, ajutându-ne şi pe noi să recuperăm creanţele. Bineînţeles că nu totul merge ca uns, cu unii ajungând în faza de executare silită. Deşi am trimis somaţii şi înştiinţări, se pare că nu ne-am făcut înţeleşi. Legea e lege”, a afirmat Ovidiu Furdui (foto), primarul comunei Crişcior.
Acesta a mai spus că suma care se strânge la buget din încasarea de taxe şi impozite locale plus impozit pe venit este de circa 650.000 de lei pe an. Despre 2019, cuvinte de laudă se găsesc doar când vine vorba de investiţii câştigate din fonduri europene sau pe axă guvernamentală. Bugetul nu a fost unul strălucit, fiind mic pentru necesităţile unei comune mari. „Din punctul meu de vedere, atunci când se face împărţeala bugetului ar trebui să se realizeze în funcţie de programele investiţionale pe care administraţiile locale le au în desfăşurare şi necesită cofinanţare. Altfel, lucrurile se fac prost şi nasc consecinţe. Nu e corect ca o primărie care nu derulează nici un proiect european ori pe altă latură de finanţare să primească aceleaşi alocări sau chiar mai mari decât una care are cinci-şase investiţii pe rol. Aşa am păţit noi, în trecut. În 2020 avem şapte proiecte şi am estimat un necesar pentru cofinanţare de minimum 1.500.000 de lei”, a subliniat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

17 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

22 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

22 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

22 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

22 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

23 de ore ago