Comunitate

Crișciorul are un nou brand local

Magdalena Șerban

Obținând finanțare europeană prin intermediul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, o echipă de tineri fermieri (Răzvan, Alex, Eduard) a pus bazele unei afaceri locale, Nicanor Brânzărie, noul brand fiind im­ple­men­tat în comuna Crișcior. Zilele trecute, la Pensiunea Poarta Apusenilor din satul Zdrapți a avut loc lansarea ofi­cială, eveniment la care au luat parte prefectul județului, Călin Petru Marian, primarul locului, Ovidiu Ilie Furdui, edili din Țara Zarandului, directori de de­con­centrate și diverși invitați.

Agricultură sustenabilă, prin metode ecologice și tehnologii moderne
„Brânza de oaie se obține cu tradiție și mult suflet în Țara Moților, brand-ul Nicador fiind creat de tineri fermieri ală­turi de familiile lor, de părinți, frați, care sunt crescători de oi. S-au asociat, au făcut o cooperativă și au urmat pași im­portanți pentru dezvoltarea produsului tradițional românesc. Contribuție esen­țială au avut AFIR-ul, care a gestionat acest proiect, GAL-ul Țara Zarandului, firma Interlog care a scris proiectul, plus alte instituții precum DSV, DAJ, etc. Primarii sunt alături de cei care mun­cesc, deci cu toți și-au dat mâna, astfel încât să contribuie la nașterea unui nou produs autohton. (…) Vă rog ca pe ori­unde mergeți, prin țară sau străinătate, să pomeniți de produsele făcute de fer­mierii români ”, a transmis prefectul Călin Petru Marian. După masa co­pi­oasă, ce a inclus doar produse tradi­țio­nale, de la jumări, slănină, mezeluri mul­tiple, brânzeturi și până la sucuri și dul­cețuri marca AfiNatura (tot bio), cei pre­zenți s-au bucurat de momente ar­tis­tice. „Orice investiție e binevenită, cu atât mai mult dacă face parte din comuna noas­tră. Mă bucur extrem de mult că acest proiect s-a implementat, mai ales că drumul până aici nu a fost deloc ușor. Am mai spus-o și în alt context și cu si­gu­ranță trebuie repetat faptul că aceste cooperative agricole re­pre­zintă viitorul. În timp, cetățenii au fost destul de ret­i­cenți privind tot ceea ce constituie o cooperativă, oamenii având impre­sia că va renaște acel CAP de pe vre­muri, re­gă­sit în zonele coo­pe­ra­tivizate, adică li se iau terenurile și lu­crurile nu nu vor fi bune pentru fer­mieri. Însă s-au schimbat generațiile, ideile s-au modificat și ele, eliminându-se pre­concepțiile. Noi, ca autorități pu­blice locale, încercăm să le fim alături și să ne bucurăm de succesul lor. Orice proiect este foarte important pentru comu­ni­tate. Le urez succes pe mai departe și la cât mai mari reușite”, a subliniat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui (foto).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun cârcotașii că un directoraș din zonă s-a trezit nu cu mas­cații, ci cu niște…

3 zile ago

Laurențiu Nistor, la începutul noului mandat de șef al județului: Am jurat credință hunedorenilor. Pe ei trebuie să-i reprezentăm, și nu politica hunedoreană

Noul Consiliu Judeţean Hunedoara şi pre­şedintele instituţiei administrative, social-democratul Laurenţiu Nistor, au fost în­ves­tiţi ieri…

3 zile ago

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a încheiat un mandat de administrator public…

3 zile ago

Bulina neagră

Adrian B., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

3 zile ago

A furat mașina, și-a pierdut viața și a mai ucis un om. Dezastru pe șosea

Victimele accidentului de circulaţie care s-a petrecut pe DN 66, în zona localităţii Băcia, soldat…

3 zile ago

Patru maşini implicate într-un accident pe autostrada A1 Deva-Sibiu. O femeie a ajuns la spital

O femeie de 76 de ani a fost rănită şi a ajuns la spitalul din…

3 zile ago