Vă informam în numerele trecute despre faptul că avocatul devean Cristian Jura a fost ales în structura de conducere a Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliul Europei, el fiind președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS).
Prezent acasă la Deva, Cristian Jura a acceptat să acorde cotidianului nostru un scurt interviu.
Reporter: Domnule Jura, considerați că înființarea Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS ) poate fi un mare câștig pentru peisajul sportiv din țara noastră?
Cristian Jura: Cred că sportul românesc are nevoie de o instituție de arbitraj care să soluționeze litigiile existente la nivelul fiecărei federații și care să unifice din punct de vedere al jurisprudenței, soluțiile date, fie de comisiile de disciplină, fie de instanțele de judecată. Înființarea TRAS este benefică sportului românesc pentru că oferă o modalitate accesibilă, la nivel național și transparentă pentru soluționarea litigiilor din sport. Pe de altă parte, TRAS se aliniază unor tendințe internaționale de constituire a unor tribunale la nivel național, așa cum există deja în Olanda, Germania, Polonia, Australia, Tunisia sau, mai recent, Argentina.
Reporter: Știu că urmăriți cu atenție rezolvarea situațiilor în care sportivii români au dosare pe rol la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Cum credeți că se va încheia până la urmă cazul gimnastei Ana Maria Bărbosu, aflat pe rol la Lausanne?.
Cristian Jura: Este foarte dificil de estimat acum șansa sportivei noastre, deoarece este un proces foarte complex și cred că partea americană va face tot posibilul să își apere medalia cucerită de gimnasta din SUA la Jocurile Olimpice de la Paris.
Reporter: Cum a fost anul calendaristic 2024 pentru dumneavoastră, pe latura cazurilor de soluționare a litigiilor sportive? A fost unul încărcat, greu, interesant?.
Cristian Jura: Anul calendaristic 2024 a fost un an deosebit de interesant din perspectiva cazurilor soluționate atât la nivel național, dar și la nivel internațional, cu multe litigii sportive, dar și cazuri de dopaj. Arbitrajul sportiv este un domeniu mereu surprinzător, atât din perspectivă procedurală, cât și din punct de vedere al fondului.
Reporter: În 2024, ați fost ales în conducerea Comisiei europene împotriva intoleranței și rasismului din cadrul consiliului Europei (ECRI). Ca să înțelegem mai bine, vă rugăm să detaliați și să precizați cu ce se ocupă aceasta comisie și ce planuri aveți în privința activității acestei structuri?
Cristian Jura: Într-adevăr, am fost ales în structura de conducere a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței/European Commission Against Racism and Intolerance care funcționează sub egida Consiliului Europei. Este o comisie formată din experți independenți specializați în problematica drepturilor omului și care elaborează rapoarte de țară pentru fiecare stat membru al Consiliului Europei. Această comisie elaborează recomandări de politică generală în materia drepturilor omului și colaborează cu societatea civilă. Practic, anul viitor vom începe un nou ciclu de monitorizare și ne vom desfășura activitatea pe toate palierele amintite mai sus.
Reporter: Să privim acum situația echipei naționale de fotbal a României, care a deschis un litigiu la TAS Lausanne în disputa cu Kosovo. Sunt șanse ca instituția de la Lausanne să dea câstig de cauză naționalei de fotbal a României ?
Cristian Jura: Există o probabilitate destul de mare ca să se mențină deciziile luate deja de comisia de la UEFA.
Reporter: Revin și vă întreb cum a fost anul calendaristic 2024 pentru dumneavoastră din punct de vedere profesional?
Cristian Jura: A fost un an plin de realizări profesionale. A fost anul în care a fost ales Președinte al Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv și am soluționat cu succes primele cauze. Nu are legătură cu activitatea sportivă, dar aș aminti și faptul că am fost desemnat Ambasador al Crucii Roșii pentru promovare Dreptului Internațional Umanitar și, nu în ultimul rând, poziția importantă în cadrul Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței.
Reporter: Ce vă doriți de la anul 2025, ce proiecte aveți pentru noul an?
Cristian Jura: În 2025 voi lansa o inițiativă nouă la nivel național, un proiect important în domeniul sportului. Este vorba de Asociația de Safeguarding în Sport, o inițiativă care va racorda România la nivelul unei civilizații superioare în sport, o civilizație unde a avea un ofițer de safeguarding la nivel de club sportiv, de federație este o normalitate. Despre celelalte proiecte vom putea vorbi la o altă întâlnire. (N. Gavrea)
Dacă doriți să aveți un animal de companie, dar nu aveți loc în apartament, nu…
Începând de astăzi, noul director general al Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA este Eduard…
Magdalena Șerban Conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva vrea ca din fonduri europene să concretizeze…
În 2026, când se vor împlini 50 de ani de la performanța fabuloasă a Nadiei…
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…
Cu o floare nu se face primăvară, la fel cum nu s-a făcut nici cu…